Ouders van overleden Georgische meisje spannen tuchtzaak aan

De ouders van het Georgische meisje Renata Agamiryan, dat ons land werd uitgezet terwijl ze leukemie had, spannen een medische tuchtzaak aan. 

"Wij zien aanleiding om zowel de medische dienst op het AZC als het detentiecentrum waar cliënten verbleven juridisch aan te pakken", zo melden de advocaten van de familie in een persbericht. Ook ten aanzien van de individuele zorgverleners zijn er "handvatten om via medische tuchtprocedures recht voor cliënten te halen".

De advocaten zeggen op basis van nieuwe rapporten dat de ouders "geen enkele blaam treft", dat het medisch centrum van het AZC in kwestie "slecht georganiseerd was" en dat er over Renata onjuiste verslaglegging plaatshad. In het detentiecentrum zouden onregelmatigheden zijn ontdekt.

Uitzetting

Het meisje en haar familie vroegen in 2012 asiel aan in Nederland. Ze werden echter uitgezet naar Polen, omdat ze daar vandaan kwamen. Nadat in dat land duidelijk was geworden dat een ernstig ziek kind was uitgezet, gaf toenmalig staatssecretaris Fred Teeven de familie toestemming zich in Nederland te vestigen voor behandeling van Renata. Dat bleek in 2014 tevergeefs toen het meisje op achtjarige leeftijd overleed.

Lees meer over:
Tip de redactie