Indisch herinneringscentrum gaat verhuizen van Arnhem naar Den Haag

Het Indisch Herinneringscentrum gaat verhuizen van Arnhem naar Den Haag. Het centrum heeft meer ruimte nodig en Arnhem kan die niet op tijd bieden.

Uit een onderzoek uit duizenden belangstellenden bleek een voorkeur voor Den Haag, omdat de stad bekend staat als 'Indische stad', door de grote Indische gemeenschap, het Indisch monument, de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan en de grote jaarlijkse pasar, de Indische markt.

Het Indisch Herinneringscentrum is nu gevestigd op Landgoed Bronbeek aan de grens met Velp. Er is daar nog wel sprake geweest van nieuwbouw ten behoeve van het herinneringscentrum, maar die zou volgens directeur Yvonne van Genugten van de Stichting Indisch Herinneringscentrum te lang op zich laten wachten om de eerste generatie Indische Nederlanders nog te bedienen.

Dergelijke nieuwbouw zou wel vijf tot acht jaar kunnen duren, vreest Van Genugten. De eerste generatie wordt nadrukkelijk in ere gehouden, ook al houdt het centrum zich ook druk bezig met jongere mensen van Indische afkomst, bijvoorbeeld tijdens zogenoemde 'Indische salons'.

Nieuwe locatie

"Het Indisch Herinneringscentrum wordt een volwaardig herinneringscentrum voor een nationaal en internationaal publiek met aandacht voor het Indisch materieel en immaterieel erfgoed. We ontwikkelen onder andere een publiekspresentatie, een kenniscentrum, een ontmoetingscentrum met ruime aandacht voor educatie en inhoudelijke activiteiten", stelt Van Genugten. 

Los van het feit dat de stichting weet dat een verhuizing naar Den Haag aanstaande is, wordt er nog wel gezocht naar een geschikt pand.

Tip de redactie