'OM heeft nieuwe aanwijzingen voor plannen aanslag Holleeder op zussen'

Het Openbaar Ministerie zegt nieuwe aanwijzingen te hebben dat Willem Holleeder een aanslag heeft voorbereid op zijn zussen. De advocaten van Holleeder betwisten de interpretatie van het OM ten sterkste.

In mei vorig jaar kwam het OM met de verdenking dat Holleeder vanuit de extra beveiligde gevangenis in Vught een moordaanslag voorbereidde op zijn zussen Astrid en Sonja en op Peter R. de Vries. 

Tijdens de tiende pro-formazitting vrijdag zegt de officier van justitie zich gesterkt te voelen in deze verdenking door afgeluisterde gesprekken. "Na de vorige zitting zijn gesprekken beschikbaar gekomen die een getuige heeft gevoerd in de EB", aldus de officier van justitie.

"In het bijzonder gaat het over een op 14 november 2016 gevoerd telefoongesprek met zijn vader en een op 13 december 2016 tijdens bezoek gevoerd gesprek met zijn zuster en haar zoon. Tijdens dat laatste gesprek gaat het over die man met die grote neus en dat het volgens de getuige vanaf het moment dat die zijn intrede deed allemaal verkeerd begon te gaan."

Ruzie

Volgens het OM kan uit het gesprek worden afgeleid dat de getuige V. en Holleeder ergens ruzie over hebben gehad. De getuige zegt in het gesprek: "kijk zus.. ik lieg niet..iemand gaat zo’n dienst bewijzen dan euuh (…..) zoals ik je zei.. ik ben een 'real gambler' maar deze diensten .. nee (…) ik heb genoeg aan mijn eigen dingen". Zijn zuster antwoord: je hebt zelf genoeg gezeik al aan je kop.. dat je dat van anderen op je schouders gaat (halen."

Het OM ziet dit en andere passages als een bevestiging van een verklaring van een tweede getuige W. dat er door Holleeder aan hen beiden een verzoek is gedaan. "Daarmee blijft de verdenking tegen Holleeder ruimschoots in stand", aldus het OM.

Ontkenning

Een van de advocaten van Holleeder, Sander Janssen, noemt de interpretatie van het OM onbegrijpelijk. "Als je het gesprek in zijn geheel beluistert is het juist een ontkenning van de verdenking."  

In een officiele verklaring heeft de man gezegd dat de beweringen tegen Holleeder niet waar zijn. Het OM denkt dat deze getuigenis niet klopt en zegt dat bevestigt te zien in de afgeluisterde gesprekken. 

Verklaring

De verdenking van het OM, gebaseerd op een getuigeverklaring van W. een van de mannen met wie Holleeder omging in de gevangenis in Vught, stamt uit mei. Holleeder werd daarna aangehouden in zijn cel.

De getuige zou een telefoonnummer en een codewoord hebben ontvangen, die hij moest doorgeven via de telefoon aan een contact buiten de gevangenis. Hij zegt dit niet te hebben gedaan.

NU.nl meldde ten onrechte dat de verklaring van V. die vrijdag werd voorgelezen van dezelfde man was als de man die de getuigeverklaring in eerste instantie tegen Holleeder heeft afgelegd.  

Advocaat

Een van de advocaten van Holleeder, Sander Janssen, zei in november 2016 dat uit onderzoek is gebleken dat de getuigenverklaring tegen Holleeder niet zou kloppen. 

"Het telefoonnummer bestaat niet en lijkt te zijn samengesteld uit twee telefoonnummers van bekenden van de getuige. Ook is er door de politie geen bewijs gevonden van de aanbetaling van 5.000 euro." Het motief van de gedetineerde voor een deal met het OM zou een terugkeer zijn naar de gevangenis van Curaçao.

Saboteren

Willem Holleeder zei vrijdag tijdens de zitting dat zijn zussen niet op een dodenlijst staan. Hij beschuldigde zijn zus Astrid ervan de voortgang van zijn strafproces moedwillig te saboteren. ''Ze wil in alle opzichten de regie voeren", aldus de Amsterdamse 'topcrimineel' voor de rechtbank in Amsterdam.

Holleeder liet aan het einde van de korte zitting zijn irritatie over de houding van zijn zus de vrije loop. ''Eerst mocht ik zelf niet meer bij de verhoren door de rechter-commissaris zijn, toen moest mijn advocaat Stijn Franken weg, toen beriepen mijn zussen zich op hun verschoningsrecht, toen kwam het boek van Astrid en nu wil ze weer alleen door de rechtbank worden verhoord. Er wordt steeds iets nieuws opgeworpen."

Openbaarheid

Dat zijn zus Astrid in de openbaarheid van de rechtszaal wil getuigen en niet achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris heeft volgens Holleeder alles te maken met de beeldvorming rond zijn persoon. ''Dan kan ze er samen met Peter R. de Vries weer een nieuwe mediahype van maken."

Volgens Holleeder probeert zijn zus Astrid de touwtjes in handen te nemen omdat ze onder meer in de zaak rond de criminele erfenis van Cor van Hout ''alle verklaringen in elkaar heeft gezet" en ''mij daarbij om advies heeft gevraagd". De in 2003 geliquideerde Van Hout, mede-Heineken-ontvoerder, was getrouwd met Holleeders andere zus Sonja. ''Astrid wil niet dat Sonja als eerste wordt gehoord. Dan kan ze haar niet sturen. Daarom willen wij Sonja juist als eerste ondervragen."

Holleeder herhaalde vrijdag zijn eerdere beschuldiging dat zijn zussen leugenaars zijn.

Wens

Aanklaagster Sabine Tammes vroeg de rechtbank de wens van Astrid Holleeder in te willigen om direct in de openbaarheid als getuige te worden gehoord en niet in beslotenheid. ''Hardleers", zei Holleeders advocaat Janssen daarover. ''Dat is drie keer eerder gevraagd en steeds geweigerd. Terecht."

De volgende pro-formazitting is 15 mei.

Lees meer over:
Tip de redactie