OM eist opnieuw 8 jaar celstraf en tbs in hoger beroep zaak van Bart van U.

Het Openbaar Minsterie heeft vrijdag opnieuw een celstraf en tbs geëist tegen Bart van U. Het OM wil dat de man die politica Els Borst en zijn zus Loïs met tientallen messteken om het leven bracht, acht jaar de cel ingaat.

Daarbovenop eiste het OM ook nog zes maanden cel voor verboden wapenbezit.

Van U. werd in april 2016 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Hij zou niet toerekeningsvatbaar zijn voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis. Daarom kreeg hij alleen tbs opgelegd.

Of Van U. verantwoordelijk kan worden gehouden voor het doden van Borst in 2014 en zijn zus Loïs een jaar later is ook de belangrijkste vraag waar het gerechtshof in Den Haag zich over moet buigen. 

Het OM denkt van wel. De aanklagers vinden dat de misdrijven Van U. wel voor een deel aangerekend moeten worden. De man heeft zijn daden toegegeven. "Een eventuele ontoerekeningsvatbaarheid wil niet zeggen dat iemand niet planmatig kan handelen", aldus de advocaat-generaal vrijdag. Het OM verdenkt Van U. van doodslag.

Zowel familie van Van U. als familie van Borst was vrijdag net als woensdag aanwezig bij de behandeling. In een korte schriftelijke reactie, liet de familie van Van U. weten de eis ''goed en evenwichtig" te vinden.

Chronische psychose

Vier deskundigen, onder wie psychiaters van het Pieter Baan Centrum, oordeelden woensdag dat Van U.in een chronische psychose verkeerde. Volgens de deskundigen wordt de ene situatie bij Van U. (40) sterker gestuurd door de psychose dan de andere. Van U. zou ook de neiging hebben om ''achteraf dingen te vertellen die niet zo zijn gegaan, maar door hem zo worden ingekleurd". Zo zou hij zijn gedragingen goedpraten.

Van U., verklaarde donderdag tijdens de zitting wederom dat hij ''goddelijke opdracht" had gekregen om Borst te doden.

Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem in zijn optiek pestte. De rechter vroeg Van U. hoe hij - ruim twee jaar later - aankijkt tegen het doden van zijn zus. ''Het is niet goed he, mag niet."

Schadevergoeding

Tijdens de zitting op vrijdag werd ook duidelijk dat Van U. een schadevergoeding krijgt van 170 euro omdat de verlenging van het cameratoezicht in zijn cel niet goed genoeg is gemotiveerd door de directeur van de penitentiaire inrichting in Vught. 

Van U. tekende bij de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming beroep aan tegen die verlenging. Volgens de beroepscommissie is niet duidelijk omschreven of het gevaar voor een zelfmoorddreiging nog steeds aanwezig is en dat voortzetting van cameratoezicht noodzakelijk is. Omdat het toezicht niet kan worden teruggedraaid, krijgt Van U. een tegemoetkoming van 170 euro.

Het Hof doet donderdag 16 maart om 13.30 uur uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie