De molenaars van het werelderfgoed Kinderdijk willen dat wensballonnen in de omgeving worden verboden. Zij vrezen dat de lampions, die opstijgen dankzij de hete lucht van een brander, een van de historische molens in de as zullen leggen.

Daarom wil de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk een verbod op het laten opstijgen van wensballonnen in de omgeving van de molens, meldt RTV Rijnmond.

Het liefste zouden de molenaars zelfs een landelijk verbod op wensballonnen zien. Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam gaat onderzoeken of een verbod in zijn gemeente mogelijk is. Dat heeft een woordvoerder aan NU.nl bevestigd.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad zich voor het zomerreces over een mogelijk verbod buigt.

Tuinslang

Vijftien van de negentien antieke molens in de Alblasserwaard worden bewoond door mensen.

De molenaars stellen dat het recent al een paar keer is voorgekomen dat brandende wensballonnen bijna de molens raakten. Een aantal van hen zou tijdens de jaarwisseling de hele nacht met een tuinslang naast de molen hebben gezeten.

Er zouden de afgelopen jaren al diverse malen brandende wensballonnen zijn neergestort tussen de oude houten molens in de Alblasserwaard. "Als er eentje op de rieten kap terecht komt, dan staat de molen in enkele minuten in lichterlaaie", stelt een van de molenaars.

Risico's voor luchtvaart

De brandweer stelt dat het oplaten van de wensballonnen grote risico’s met zich meebrengt. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat wensballonnen "een veiligheidsrisico voor gebruiker en omgeving" vormen. Naast het risico op brand als de lampion een object raakt, kunnen de ballonnen ook een gevaar vormen voor vliegtuigen.

Albasserdam zou niet de eerste gemeente zijn waar een verbod op het gebruik van wensballonnen wordt ingesteld. Eerder besloot Weesp al dat er geen lampions meer mogen worden opgelaten binnen de stadsgrenzen. Behalve het brandgevaar woog voor het college ook de milieuverontreiniging door de ballonnen mee.

Ook in Twente werd eerder al gepleit voor een verbod op de wensballonnen.