Het Turkse consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die banden zouden hebben met de Gülen-beweging.

Zij die hun paspoort moeten inleveren, zouden te horen krijgen dat ze als voortvluchtig te boek staan en krijgen een eendaags paspoort om naar Turkije te vliegen. Dat meldt Trouw vrijdag.

Om een nieuw paspoort te krijgen, moeten de vermeend Gülenisten eerst voor een rechter in Turkije hun onschuld bewijzen.

Vier mensen zouden zich persoonlijk hebben gemeld bij asieladvocaten, omdat hun paspoort op het consulaat is ingetrokken. Volgens de advocaten zou het echter gaan om grotere aantallen.

'Geen invloed'

Het kabinet weet van een aantal gevallen waarbij paspoorten van Turken zijn ingetrokken, schrijft de krant. Het zou niet bekend zijn om hoeveel mensen het precies gaat.

Een woordvoerder vertelt tegen de krant dat elke staat de bevoegdheid heeft om een paspoort van een staatsburger in te trekken. "Nederland heeft daar geen invloed op."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat het intrekken van een paspoort geen directe gevolgen heeft voor verlenging of verstrekking van een verblijfsvergunning. Betrokkenen kunnen in de gelegenheid worden gesteld hun identiteit op een andere manier aan te tonen.

Couppoging

De Turkse president Erdogan zette na de militaire staatsgreep in Turkije op 15 juli in op de vervolging van personen die de coup steunden. Volgens Erdogan zitten de islamitische geestelijke Fethullah Gülen en zijn volgers achter de couppoging.

Gülen ontkent iedere betrokkenheid bij de couppoging, die aan meer dan 240 mensen het leven kostte.

Ongeveer 120.000 militairen, politieagenten, rechters, aanklagers, leerkrachten, journalisten en andere overheidsdienaren werden ontslagen of geschorst. Meer dan 41.000 mensen zitten in afwachting van een proces vast.

Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging
Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging