'Heineken-ontvoerder verdacht van afpersing zussen Holleeder'

Een van de mannen die betrokken was bij de ontvoering van Freddy Heineken, zou verdacht worden van het afpersen van de zussen Astrid en Sonja Holleeder. Dat meldt Vrij Nederland donderdag op basis van bronnen.

Frans M. zou in de zomer van 2016 aan Marcel Grifhorst, een kennis van de zussen van Holleeder, hebben gevraagd of hij kon doorgeven dat M. nog geld tegoed had. Het zou gaan om een afgesproken bedrag voor het boek van de Heineken-ontvoering van Peter R. de Vries en de verfilming daarvan.

Grifhorst verklaart tegenover Vrij Nederland dat hij kort na het gesprek met M. een ontmoeting met Sonja en Astrid Holleeder in Amstelveen had. In het naar eigen zeggen normaal gesprek over "koetjes en kalfjes", geeft hij ook de boodschap van M. door. Na de ontmoeting gaat iedereen weer zijn eigen weg.

Recherche

Grifhorst verklaart dat de Nederlandse recherche contact met hem heeft gezocht en hem uitnodigde voor een gesprek. "Toen bleek dat ik verdachte was", aldus Grifhorst. "Astrid en Sonja hadden aangifte van afpersing gedaan nadat ik de boodschap van M. had doorgegeven." 

Er volgen nog twee gesprekken tussen Grifhorst en de politie waarin hem wordt duidelijk gemaakt dat hij niet langer wordt verdacht. Wel zou er een officieel onderzoek zijn gestart genaamd Goud met Frans M. als verdachte.

Het Openbaar Minsterie in Amsterdam laat weten in zijn geheel geen mededelingen te willen doen. Ook op de vraag over het bestaan van een onderzoek Goud kan niks worden gezegd.

Ook de advocaat van de zussen van Holleeder, Wout Morra, kan niet reageren.

Losgeld

Vrij Nederland schrijft op basis van bronnen dat het bedrag waar Frans M. om zou vragen, meer is dan alleen een geldbedrag voor het boek en de film. Het zou gaan om een vergoeding van 200.000 euro omdat hij op verzoek van Willem Holleeder en Cor van Hout zou hebben gelogen over zijn deel van het Heineken-losgeld.

Tip de redactie