KNVB kwaad over wegsturen kinderen na te weinig verkochte loten

De KNVB is kwaad op voetbalclub VV Bladella uit Bladel nadat vier kinderen uit de club werden gegooid, omdat ze te weinig loten hadden verkocht. De club heeft als regel dat er voor de eindejaarsloting minimaal 25 loten van 1 euro per stuk worden verkocht.  

De club kwam in het nieuws nadat een van de moeders van de weggestuurde jongens contact zocht met Omroep Brabant.

Zij vertelde dat haar zoon tien loten heeft verkocht en dat de club daarop vroeg om zelf 15 euro bij te betalen. De moeder weigerde dat. Dit leidde uiteindelijk tot de beslissing om de jongen te royeren als lid. Ook drie andere jongens kregen te horen dat zij niet meer mochten voetballen voor VV Bladella.

De KNVB spreekt woensdag van een onbegrijpelijk besluit. "Voetbalplezier van kinderen is het allerbelangrijkste. Hebben dringend verzocht maatregel terug te draaien", tweet de voetbalbond.

Bij schorsing van het clublidmaatschap volgt automatisch afmelding bij de KNVB. Een woordvoerder van de KNVB noemt de maatregel van VV Bladella ''buitenproportioneel''. ''Jongetjes van die leeftijd moeten gewoon kunnen voetballen in plaats van lootjes verkopen. We snappen dat ieder lid zijn steentje moet bijdragen, maar dit gaat ver.''

Ledenvergadering

Een bestuurslid van de club laat aan NU.nl weten dat het gaat om een maatregel waarover is beslist tijdens de algemene ledenvergadering. "Wij als bestuur voeren uit wat de ledenvergadering beslist", aldus de secretaris van VV Bladella.

"Wij willen als club de contributie laag houden zodat iedereen kan instappen bij de club. Om dit zo te houden vragen wij ieder actief lid vanaf elf jaar binnen de vereniging om een bijdrage te leveren. Voor de jeugd is dit al jaren de verkoop van loten voor de oudejaarsloterij. Wij verplichten de verkoop van minimaal 25 euro. Dat staat ook in ons jeugdplan." 

Het bestuurslid legt uit dat er meerdere malen contact is geweest met de ouders, maar dat ze er niet uit zijn gekomen. Daarop volgde de beslissing om de jongens te royeren. De club geeft tegen NU.nl aan open te staan voor nieuwe gesprekken met de ouders.

Lees meer over:
Tip de redactie