De gemeente Eindhoven heeft terecht geweigerd een rijbewijs te verstrekken aan een man die op zijn pasfoto met een vergiet op zijn hoofd stond afgebeeld. Volgens de rechter in Den Bosch voldeed de foto niet aan de wettelijke eisen.

De man stelde dat hij met zijn hoofddeksel uiting gaf aan het pastafarisme, een geloofsovertuiging van leden van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster die zich pastafari's noemen.

Volgens de man mocht hij op grond van zijn geloof zijn hoofd bedekken, zoals dat ook geldt voor joden of moslims op foto's voor onder meer een paspoort of een rijbewijs.

De man wilde vorig jaar een rijbewijs aanvragen, maar de Eindhovense burgemeester weigerde zijn aanvraag in behandeling te nemen. Volgens de burgemeester kan de leer van de kerk niet aangemerkt worden als een geloofs- of levensovertuiging.

Ook stelde de burgemeester dat geen nieuw rijbewijs mocht worden aangevraagd, omdat het rijbewijs van de man nog geldig was tot september 2018. Daartegen maakte de Eindhovenaar bezwaar. Toen dit werd afgewezen, volgde een gang naar de rechter.

Serieus

De rechter stelde de gemeente woensdag in het gelijk omdat het pastafarisme "volgens de maatstaf van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), niet getuigt van voldoende serieusheid om aangemerkt te kunnen worden als godsdienst of levensbeschouwing", aldus de rechtbank.

Daarnaast was de man niet in staat om in de rechtszaal de vragen van de rechter te beantwoorden en was geen sprake van "een serieuze beleving van een geloof of levensbeschouwing".

Pastafarisme

Het pastafarisme werd in 2005 bedacht door een Amerikaan die bezwaar maakte tegen het creationisme op scholen in de VS, waarmee het religieuze scheppingsverhaal wordt onderwezen in plaats van de wetenschappelijke evolutietheorie van Darwin. Nederland is met Nieuw-Zeeland het enige land waar de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster officieel als kerkgenootschap wordt erkend.

In onder meer Oostenrijk en Tsjechië probeerden eerder mensen om met een vergiet op hun hoofd, het hoofddeksel dat uiting geeft aan het pastafarisme, een officieel document aan te vragen. In 2011 lukte het een Oostenrijker wel om op die manier een rijbewijs aan te vragen, maar pas nadat hij een psychiatrisch onderzoek had ondergaan.