Verdachten Posbankmoord spreken elkaar tegen over dood Wiegmink

De twee verdachten van de zogenoemde Posbankmoord hebben wisselende herinneringen over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van Alex Wiegmink in 2003. Verdachte Frank S. (56) uit Boekel zegt dat ze de auto van Wiegmink wilden stelen en dat het ging om een uit de hand gelopen carjacking.

S. meldde zich begin november met een volledige bekentenis en spijtbetuiging op het politiebureau.

Verdachte Souris R. (43) uit Veghel zwijgt bij de politie, maar heeft in afgeluisterde gesprekken gezegd dat ze bezig waren met een drugsdeal en door Wiegmink werden betrapt.

In beide verklaringen komt Frank S. naar voren als de schutter die de fatale schoten heeft gelost. De officier van justitie heeft dat woensdag gezegd bij het begin van de strafzaak tegen de twee mannen. De politie onderzoekt nog welke verklaring het meest waarschijnlijk is.

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt kwam op 20 januari 2003 niet meer thuis van een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden (Gelderland). Zijn lichaam werd niet veel later verbrand teruggevonden in zijn auto in Erp (Noord-Brabant).

Bekentenis

De aanklager legde woensdag uit dat Frank S. met zijn spontane bekentenis de politie net voor is geweest. De twee verdachten waren al vanaf het begin in beeld bij de politie en het onderzoek werd in 2016 nieuw leven ingeblazen omdat zij weer in het vizier kwamen.

De politie kwam bij Souris R. uit omdat zijn DNA in de databank belandde en overeenkomsten heeft met een DNA-spoor dat werd gevonden in een muts op de plek van de moord.

Afgeluisterd

In de maanden voor hun aanhouding werden Frank S. en Souris R. intensief afgeluisterd. Kort voor zijn arrestatie is een gesprek van Souris R. opgenomen waarin hij vertelde over de Posbankmoord, aldus de officier.

Verdachte Frank S. nam woensdag kort het woord op de zitting en betuigde nogmaals zijn spijt aan de nabestaanden. ''Ik begrijp dat ik het verdriet niet kan wegnemen. Ik wil schoon schip maken en zal elke straf accepteren. Ik snap dat ik heel veel boosheid heb veroorzaakt maar kan niet terugdraaien wat ik heb gedaan'', zei hij. Souris R. koos ervoor om in zijn cel te blijven.

Lees meer over:
Tip de redactie