De verwezenlijking van de plannen voor de bouw van Feyenoord City is nog lang niet zeker. Een commissie van de Rotterdamse gemeenteraad heeft nog veel vragen en twijfels over de bouw van een nieuw stadion voor de eredivisionist, in combinatie met een grootschalige stedelijke vernieuwing in de buurt van de Kuip.

Dat bleek woensdag tijdens de eerste "consulterende" bespreking van het circa een tot anderhalf miljard euro kostende plan waarin ook woningbouw, kantoren, winkel- en uitgaanscentra zijn opgenomen.

"Alles draait om hoe Feyenoord het de komende jaren gaat doen", zei raadslid Jos Verveen (D66). "Wat nou als de handel inzakt?" Ook de PvdA ziet een sterke afhankelijkheid van de prestaties van de lijstaanvoerder in de eredivisie.

Zijn collega Luuk Wilson (Leefbaar Rotterdam) noemde het plan vooralsnog "heel dun ijs". Het CDA voorziet juist een goede impuls voor Rotterdam-Zuid.

Veel raadsleden eisen een betere onderbouwing van de risico's, voordat eventueel wordt besloten in totaal 135 miljoen euro te investeren.

'Horrorscenario'

De VVD is bevreesd dat Rotterdam straks met een overbodige Kuip blijft zitten als Feyenoord het nieuwe stadion (kosten 366 miljoen euro, 63.000 toeschouwers) heeft betrokken. "Dat is een horrorscenario", aldus raadslid Jan-Willem Verheij. De SP heeft een voorkeur voor renovatie van De Kuip. Daarvoor had ter vergelijking een alternatief plan moeten worden ontwikkeld, aldus de SP.

Volgens wethouder Adriaan Visser (D66) klopt het dat het welslagen van Feyenoord City afhangt van de successen van de club. "Je kunt ook drie keer degraderen, we moeten realistisch zijn. Als het slecht gaat met de club, gaan de bezoekersaantallen aan het gebied ook omlaag." Daarom is volgens hem ook een scenario voor tegenvallende resultaten gemaakt.

Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) voorziet vooralsnog geen problemen bij de financiering. De investeerders zijn volgens hem op het ogenblik zeer geïnteresseerd.

Op 22 maart bespreekt de raadscommissie de gevraagde extra gegevens.