Over de provincies Gelderland, Noord-Limburg en Brabant trekt sinds de nacht van maandag op dinsdag een vreemde stankgeur. Volgens de brandweer Brabant-Noord kwamen de eerste meldingen vannacht rond 2.00 uur binnen.

"Het lijkt er op dat de stof niet in ons land is vrijgekomen, maar met de oostenwind ons land is binnen gekomen", aldus de brandweer. 

Om wat voor lucht het gaat, kan de brandweer nog niet zeggen. De brandweer heeft in Duitsland navraag gedaan maar daar zijn geen incidenten bekend. Ook de Omgevingsdienst probeert de herkomst te vinden. ''Maar de oorzaak hebben we nog niet kunnen vinden.''

Volgens Omroep Brabant wordt de geur door melders omschrijven als 'een penetrante brandlucht', 'kattenvoer' en 'oude kippenbouillon'. 

De milieuklachtencentrale wordt platgebeld door mensen die klagen over chemische of kruidenlucht. De meldingen komen vooral uit de omgeving van Den Bosch, maar ook uit plaatsen uit de wijde omgeving.

Gezondheidsklachten

"Er zijn nog geen meldingen gedaan van gezondheidsklachten bij de meldkamer van Brandweer Brabant-Noord. Mochten mensen gezondheidsklachten krijgen, adviseren wij contact op te nemen met de huisarts", vertelt de brandweer.