Twee bedrijven hadden in oktober 2015 al een alternatief beschikbaar voor de in opspraak geraakte kunstgraskorrels.

Die bedrijven waren ingesprongen op de strengere regels waarvoor Nederland wilde pleiten bij de Europese Commissie. Dat schrijft de Volkskrant na documenten te hebben opgevraagd bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De bedrijven informeerden in oktober 2015 bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de nieuwe eisen voor de korrels, waarna ze te horen hebben gekregen dat de eisen strenger zouden worden.

De banden- en recyclingbranche reageerde geschrokken op die aankondiging en voerde volgens de krant een flinke lobby om dat te voorkomen. Zo liet de branche aan twee ministeries weten dat het vervangen van de ongeveer 15.000 kunstgrasvelden in Europa miljarden zou gaan kosten.

Ongevaarlijk

Nederland koos er uiteindelijk voor om niet te pleiten voor strengere eisen, waardoor productie en aanleg van de gebruikelijke kunstgrasvelden doorging.

Het RIVM concludeerde eind 2016 dat spelen op een kunstgrasveld met rubberkorrels van gemalen autobanden niet gevaarlijk is. Wel zouden er beter onderbouwde en strengere normen moeten komen.