De Canadese Carol Todd is maandagmorgen korte tijd aanwezig geweest bij het strafproces tegen Aydin C. in de rechtbank in Amsterdam. Haar dochter Amanda zou een van de slachtoffers van C. zijn geweest. 

De tiener pleegde in 2012 na vier jaar digitale stalking op 15-jarige leeftijd zelfmoord, kort nadat ze een noodkreet op internet had geplaatst.

Carol Todd zat maandagmorgen in de zaal van de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp op het moment dat C. werd binnengebracht. Vrijwel onmiddellijk daarna werd ze door een zijuitgang naar buiten geleid. ''Saw him!!", schreef ze niet veel later op haar Facebookpagina.
 

Moeder Amanda Todd bij proces tegen Aydin C.
60
Moeder Amanda Todd bij proces tegen Aydin C.

Webcam

Maandag is de vijfde dag van het proces tegen C. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de Tilburger (38) onder meer van de afpersing van 34 minderjarige meisjes en vijf homoseksuele mannen, die hij onder valse aliassen eerst tot seksuele handelingen voor de webcam had verleid. De strafeis in de zaak valt donderdag.

C. wordt in Nederland niet vervolgd in de zaak-Todd. Canada wil dat zelf doen en heeft om zijn uitlevering gevraagd, iets waarover de Hoge Raad zich nog moet uitspreken. Carol Todd woont het proces bij om C. ''in de ogen te kunnen kijken en om andere slachtoffers een hart onder de riem te steken", zei ze vrijdag op de Canadese zender CBC. Ze haalde via crowdfunding geld voor de reis op en arriveerde afgelopen weekeinde in ons land.