De politie heeft zondag in Utrecht de voorman van Pegida aangehouden op Het Janskerkhof. Volgens een woordvoerder van de politie is Edwin Wagensveld gearresteerd, omdat hij zich op een plek bevond waar hij niet mocht demonstreren.

''Hij was op het Janskerkhof een statement aan het maken richting diverse media. Dat mag niet, we hebben hem daarom even meegenomen'', aldus de woordvoerder.

Aan het einde van de middag zat Wagensveld nog vast en werd hij verhoord. Het is nog onduidelijk hoe lang hij in hechtenis blijft. 

De anti-islambeweging Pegida mocht vanaf 15.00 uur een demonstratie houden in het Moreelsepark. Na de arrestatie van Wagensveld riep de organisatie haar leden op niet meer te komen.

Uiteindelijk was "een handjevol" Pegida-leden bij de demonstratie aanwezig, zegt een politiewoordvoerder tegen NU.nl. "Het is super rustig verlopen."

Schermutselingen

Naast de demonstratie van Pegida hield 'Utrecht bekent kleur' een tegendemonstratie op het Janskerkhof. Daar kwamen volgens ooggetuigen zo'n honderdvijftig mensen op af. Ook deze demonstratie verliep rustig.

Tijdens de vorige Pegida-demonstratie in Utrecht, afgelopen oktober, kwam het tot schermutselingen tussen Pegida-aanhangers en anti-fascistische tegendemonstranten.

Pegida-voorman opgepakt in Utrecht wegens overtreding protestlocatie
35
Pegida-voorman opgepakt in Utrecht wegens overtreding protestlocatie