Een 39-jarige man uit Hoorn die een 37-jarige vrouw vorig jaar twee maanden gevangen hield, chanteerde, zwaar mishandelde en gebruikte als seksslavin, moet daarvoor twaalf jaar de gevangenis in. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden.

Volgens de rechtbank staat vast dat de 39-jarige Mustapha el N. de vrouw uithongerde, stelselmatig en op mensonterende wijze mishandelde, verkrachtte, bedreigde en vernederde.

Dat dit grotendeels in haar eigen woning gebeurde, noemde de rechtbank ''extra indringend". Het OM had El N. twee weken geleden al omschreven als berekenend en sadistisch. De vrouw had hem eind 2015 leren kennen via een datingsite.

Volgens de rechtbank was de vrouw een willekeurig slachtoffer en was El N. slechts op haar bezittingen uit. Hij begon zonder dat ze het wist filmopnamen te maken als ze seks hadden en dreigde al snel die openbaar te maken als ze niet betaalde. ''Ze gaf hem 5.000 euro in de hoop van hem af te zijn, maar het was het begin van een nachtmerrie die zeven weken zou duren", zei de rechtbank.

Harddrugs

In die periode plukte El N. de vrouw niet alleen financieel volledig kaal, hij diende haar grote hoeveelheden alcohol en harddrugs toe, drukte sigaretten op haar uit. Als ze niet gehoorzaamde, werd ze geslagen en met een vuurwapen beschoten.

Eind februari vorig jaar ontsnapte ze en meldde ze zich bij het ziekenhuis. Haar leverwaarden waren op dat moment zo slecht, dat het ''een geluk" is dat ze niet is overleden, aldus de rechtbank.

Bekend

De man heeft vrijwel alles bekend. Twee weken geleden zei hij dat hij door overmatig drugsgebruik niet wist wat hij deed. Maar volgens de rechtbank blijkt uit transcripties van WhatsApp-gesprekken met zijn broer en zus dat hij zeer planmatig handelde, ''met het uiteindelijke doel de woning van de vrouw op zijn naam te krijgen en te verkopen".

Het slachtoffer is er geestelijk slecht aan toe. De man moet haar in totaal bijna 110.000 euro aan schadevergoedingen betalen, waarvan 50.000 euro smartengeld.