Door een computerstoring woensdag bij de luchtverkeersleiding op luchthaven Schiphol zijn er vluchten geannuleerd en vertraagd. Ook moesten vliegtuigen worden omgeleid. De storing was rond 15.30 uur verholpen.

Het vliegverkeer wordt geleidelijk weer opgebouwd, meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Schiphol adviseert reizigers nog wel om de website van de luchthaven goed in de gaten te houden.

De storing ontstond woensdagochtend door een defect onderdeel in de hardware. Volgens LVNL werd door de computerstoring een backup-procedure in werking gezet waardoor minder vliegbewegingen per uur mogelijk waren.

Hierdoor ontstonden vertragingen van gemiddeld een uur. Het oponthoud gold zowel voor inkomende als vertrekkende toestellen.

Het aantal passagiers dat strandde op Schiphol is niet groot, zegt een woordvoerder van de luchthaven. Dat komt doordat veel reizigers door hun maatschappij zijn gewaarschuwd en het een relatief rustige dag is.

KLM

KLM annuleerde woensdag veertig vluchten in verband met de storing. De geannuleerde vluchten zijn reizen die vanaf Schiphol zouden vertrekken. De woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij tekent erbij aan dat dus ook de bijbehorende terugvluchten niet doorgaan.