De gemeente Eindhoven heeft ruim een jaar geleden onterecht de komst van zeven buitenlandse 'haatpredikers' verboden. De sprekers waren uitgenodigd voor een islamitische conferentie in de omstreden moskee Al Fourkaan. 

Hun komst werd door toenmalig burgemeester Rob van Gijzel verboden omdat de mannen zich negatief hadden uitgelaten over Joden, homo's, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook zouden ze de gewelddadige jihad hebben verheerlijkt.

De islamitische stichting Waqf verloor destijds een kort geding over de kwestie maar in de bodemzaak kreeg de stichting maandag gelijk. De rechtbank in Den Bosch oordeelt dat de conferentie moet worden gezien als het recht op vergadering en betoging. De burgemeester heeft op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op dit grondrecht, aldus de uitspraak.

Advocaat Ümit Arslan van stichting Waqf noemde de uitspraak maandag een belangrijke overwinning met gevolgen voor vergelijkbare zaken. "De rechter heeft geoordeeld dat ook in deze context grondrechten belangrijker zijn."

De raadsman weet niet of de Eindhovense moskee al concreet plannen heeft om omstreden sprekers uit te nodigen.

Gemeente

De gemeente kon maandag nog niet reageren. "Het is een complexe zaak. We moeten de uitspraak bestuderen'', liet een woordvoerster weten.

De gemeente Eindhoven kan nog in beroep tegen de uitspraak bij de Raad van State.