Het verkeer heeft maandagochtend veel last van de regen gehad. Op vrijwel alle wegen rond de grote steden in de Randstad leidden ongelukken tot lange files. 

Om 10.00 uur staat er nog altijd een lange file op de A16 bij Dordrecht in de richting van Rotterdam. Tussen knooppunt Zonzeel en Hendrik Ido Ambacht is de vertraging  daar nog bijna een uur. Omrijden kan daar het beste via Roosendaal.

De piek van de ochtendspits lag even na 8.00 uur met meer dan 350 kilometer aan files. "Geen record, maar wel aanzienlijk meer dan op een normale maandag", zo meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). De files werden vooral veroorzaakt door de regen, stelt een woordvoerder van de dienst. "Het zicht op de weg is slechter en mensen houden te weinig afstand. Dan krijg je sneller ongelukken."

Vooral rond de grote steden in de Randstad stonden automobilisten lang in de file. Op de A12 richting Utrecht stond het over meer dan tien kilometer vast bij Maarn. Ook op de A27 en A2 stond het verkeer vlak bij Utrecht stil.

Beschadigd spoorviaduct

Door een beschadigd spoorviaduct in Haarlem was er tot 9.30 uur geen treinverkeer tussen Haarlem en Sloterdijk. Nog altijd kan een treinreis op het traject langer duren. Het probleem werd veroorzaakt door een vrachtwagen dierond 7.30 uur tegen het viaduct gereden was.

Reizigers tussen Amsterdam CS en Haarlem werd aangeraden via Schiphol te reizen. Het gaat niet om hetzelfde viaduct bij Sloterdijk waar in november een vrachtwagen tegen aan reed.