De Helderse voormalig marineman Richard S. moet zijn fascinatie voor wapens wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft bekopen met een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. 

Voor de rechtbank in Alkmaar noemde de aanklaagster de verzamelingen die de S. aanlegde "zeer omvangrijk" en "van een orde zoals ik niet eerder heb gezien".

Johanna Krul

De politie kwam S. (56) in de nazomer van 2013 op het spoor in het onderzoek naar het Helderse 'explosievenhuis' van de inmiddels overleden Johanna Krul. 

Bij Krul werden tijdens een woninginspectie partijen vuurwerk, onderdelen van wapens, munitie en chemicaliën gevonden. De situatie werd destijds zo gevaarlijk geacht, dat een compleet woonblok dagenlang moest worden geëvacueerd.

Schuur

Bij de daaropvolgende doorzoeking van de woning en een garage van S., die burgermedewerker was bij de duikgroep van de Koninklijke Marine, werd eveneens een enorm arsenaal aan vuurwapens en munitie gevonden. De spullen waren verstopt tussen vloeren, onder kastbodems en achter keukenblokken.

Zijn schuur had hij met een stalen buis, een schietplaat en een zandzak omgebouwd tot testomgeving, waar hij wapens uitprobeerde. Zijn zoontje mocht spelen met een wapen dat hij onklaar had gemaakt.