De Haagse politiechef Paul van Musscher doet donderdagmiddag zijn beklag bij het Internationaal Hof van Justitie wegens de aantijgingen die een Amerikaanse stagiaire via Facebook heeft verspreid. De politie neemt de vrouw smaad en laster kwalijk en verwacht excuses.De advocate zegt te zijn aangehouden vanwege haar donkere huidskleur. 
 

De vrouw, die sinds een aantal maanden bij VN-hof in Den Haag stage loopt beschuldigt de Haagse politie via sociale media ervan te zijn mishandeld door agenten en het slachtoffer te zijn geworden van discriminatie. Dat is volgens haar relaas op dinsdagmorgen gebeurd.

De politie in Den Haag heeft in een verklaring donderdagmorgen afstand genomen van de beschuldiging van racistisch politiegeweld. Die bewering noemt zij ''volstrekt ongegrond''.

De vrouw zegt in een verkeerssituatie te zijn beland waarin zij zich onveilig voelde en daarom besloot over te steken. Daarop werd zij naar eigen zeggen agressief benaderd door de politie die zeiden dat ze was aangehouden. Volgens Laguerre vroegen de agenten om haar identiteitsbewijs, maar had ze geen paspoort bij zich. Ze bood aan het Internationaal Hof van Justitie te bellen om kopieën van haar paspoort te overhandigen. Laguerre zegt daarnaast een identiteitsbewijs bij haar te hebben gehad, maar dat ze geen tijd kreeg om die te overhandigen. 

Cameratoezicht

Op beelden van cameratoezicht is te zien dat de vrouw oversteekt op de kruising van de Anna Paulownastraat en de Zeestraat. Ze doet dat terwijl het verkeerslicht op rood staat, rakelings voor een passerende stadsbus.

Die beelden mag de politie in verband met privacy niet naar buiten brengen, maar zijn wel aan diverse media getoond. Er is te zien dat de vrouw wordt aangesproken door agenten. Op een gegeven moment zet zij haar fiets op de standaard en wil ze weglopen. Dan wordt ze door de twee agenten aangehouden, waar ze zich heftig tegen verzet.

Pootje haken

"De beelden laten zien dat de vrouw herhaaldelijk aan de greep van de agenten probeert te ontkomen door zich los te rukken. Ook probeert zij met haar benen een van de agenten pootje te haken terwijl zij naar omstanders roept", aldus de politie.

"Uiteindelijk slagen de agenten, die gedurende het hele incident zichtbaar rustig en beheerst te werk gaan, erin de vrouw één handboei om te doen. Omdat zij haar verzet minutenlang voortzet, besluiten de agenten uiteindelijk de vrouw dan maar met één handboei om in de auto te plaatsen. Ook wanneer zij in de auto zit, gaat haar heftige verzet door en krijgen de agenten zelfs toestemming om de vrouw met zwaailicht en sirene zo snel mogelijk naar het bureau te brengen."

Het Internationaal Hof van Justitie is om een reactie gevraagd, maar zij waren niet direct in staat te reageren.