"Ik ontken alle beschuldigingen en zal zwijgen tot het laatste woord." Dit zei Aydin C. woensdagmorgen bij de start van zijn proces voor de rechtbank in Amsterdam.

C. wordt verdacht van zedenmisdrijven, oplichting, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit. Hij wordt er onder meer van beschuldigd 34 minderjarige meisjes en vijf homoseksuele mannen te hebben afgeperst nadat hij ze onder valse aliassen tot seksuele handelingen voor de webcam had verleid.

Een van de slachtoffers van C. zou de Canadese tiener Amanda Todd zijn geweest. Zij pleegde in 2012 op vijftienjarige leeftijd zelfmoord, na vier jaar lang digitaal te zijn gestalkt en nadat naaktfoto's van haar waren verspreid via sociale media.

De politie vond op computers en harde schijven van C. onder meer 204.000 afbeeldingen en vierduizend video's en contactinformatie van de slachtoffers die hij zou hebben afgeperst en hun familieleden.

Uitlevering

C. schreef in 2015 al een open brief aan de media waarin hij zei onschuldig te zijn. Hij benadrukte onder meer dat hij niets te maken heeft met de zelfmoord van Todd. "Ik ben niet haar stalker," schreef hij destijds. C. werd begin 2014 aangehouden in de oplichtingszaak en zit sindsdien in voorarrest.

De rechter gaf woensdag in de rechtszaal toe dat dit "uitzonderlijk lang" is. Dit komt onder meer door rechtshulpverzoeken van Canada, die heeft gevraagd om de uitlevering van de verdachte. Zijn advocaat meldde dinsdag dat hij in cassatie gaat tegen de uitlevering van zijn cliënt, wat betekent dat de Hoge Raad zich er nog over moet buigen.

Omdat Canada C. zelft wil berechten in de zaak Todd, wordt de aanklacht niet in Amsterdam behandeld.

Facebook

De politie in Nederland kwam C. in 2013 op het spoor na een tip van Facebook, dat rapporteerde over een gebruiker die onder een groot aantal verschillende aliassen actief was. Het sociale medium ontdekte 96 accounts die leidde naar dezelfde computer van een zogeheten "sextortionist", de naam die Facebook gebruikt voor personen die mensen via hun accounts proberen te verleiden tot seks.

Of de accounts daadwerkelijk door C. werden beheerd, wordt mogelijk in februari duidelijk. Daarnaast maakte de verdachte volgens de rechter ook gebruik van verschillende datingsites waar hij zich voordeed als iemand anders.

Computerdata

In het onderzoek is nog niet alles achterhaald door de beveiliging van de computerdata van C. Bij hem zijn drie harde schijven gevonden. De gegevens op een ervan zijn zo grondig versleuteld, dat het drie jaar na zijn aanhouding nog steeds niet is gelukt de data te ontsluiten.

Vanaf donderdag behandelt de rechtbank de zedenmisdrijven, de kinderporno, de computervredebreuk en de afpersing. In totaal zijn voor de inhoudelijke behandeling van de zaak negen dagen uitgetrokken. De uitspraak is op 16 maart.