Opsporingsinstanties en de overheid maken zich grote zorgen over de opmars van de onderwereld in het noorden van Nederland. 

Dat schrijft het Dagblad van het Noorden woensdag.

Volgens burgemeester van Groningen Peter den Oudsten, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Noord-Nederland Gert Veurink en directeur Cor Zoontjes van de Belastingdienst Noord vermengen de boven- en onderwereld in de noordelijke provincies zich steeds vaker.

Op dit moment zouden er in de betreffende provincies vijftien grote zaken lopen waarbij sprake is van 'ondermijnende criminaliteit'. Volgens de krant kopen criminelen op grote schaal onroerend goed. Ze betalen dat met geld dat ze verdienen met wietplantages.  

Politie valt clubhuis No Surrender in Emmen binnen
Politie valt clubhuis No Surrender in Emmen binnen

Brabant

De directe aanleiding voor de instanties om hun zorgen te uiten is de ontruiming van het clubhuis van motorbende No Surrender in Emmen en het zogenaamde A39-onderzoek naar de twee vastgoedbroers Ali (48) en Bekir (47) K. uit Groningen.

Hoofdofficier van justitie Noord-Nederland Gert Veurink trekt een vergelijking met de provincie Noord-Brabant. In deze provincie werd onlangs de noodklok geluid vanwege de aanhoudende opmars van de onderwereld.

Volgens Veurink zijn criminele organisaties, net als in Noord-Brabant, ook in Drenthe, Groningen en Friesland bezig om een machtspositie proberen te krijgen.