Het aantal autodiefstallen in Nederland is gedaald. Vorig jaar werden er 9.179 voertuigen gestolen, zo'n 9 procent minder dan in 2015. Het is de eerste keer dat het aantal gestolen auto's onder de 10.000 daalt.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) noemt het lage aantal diefstallen een mijlpaal. Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto’s voor het eerst sinds jaren een lichte stijging (2,1 procent) laat zien.

Er was het afgelopen jaar een sterke daling te zien van het aantal gestolen jonge personenauto’s tot drie jaar oud (min 27 procent). In die categorie daalde het aantal diefstallen met 775. De dalende trend van de afgelopen drie jaar zet hiermee door.

Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid zijn verklaringen voor de afname. Het wordt daardoor voor criminelen steeds lastiger om jonge voertuigen te stelen en om te katten. Ook de aanpak van de handel in gestolen onderdelen door onder meer politie en verzekeraars verstoort de criminele activiteiten.