Schaatsbond KNSB krijgt uit het hele land berichten van mensen die door het ijs gaan en hulpdiensten die assistentie moeten verlenen. Op verschillende plaatsen in het land staan mensen op natuurijs ondanks waarschuwingen van ijsclubs, meldt de bond zondagmiddag.

De KNSB handhaaft het advies om aanwijzingen van hulpdiensten en ijsclubs op te volgen en herhaalt dat het niet veilig is om op vaarten, plassen en meren te schaatsen.

"Grote incidenten hebben we gelukkig nog niet gezien, maar de mensen moeten wel oppassen. Door oplopende temperaturen in de middag zal het ijs alleen maar slechter worden", aldus Ramon Kuipers, coördinator natuurijs van de KNSB.

"We beseffen dat de situatie lastig is", zegt hij. "Het is mooi weer en mensen willen graag schaatsen. Maar de kwaliteit van het natuurijs is niet overal hetzelfde. Daarom is het moeilijk om voor natuurijs een eensluidend advies te geven en zeggen we: zoek de veiligheid van een ijsclub op."

Temperatuur

Zondagochtend was het bijzonder koud met in grote delen van het land min 6 tot min 8 graden, meldt Weeronline. In Noord-Brabant, de Achterhoek en Twente daalde de temperatuur op veel plaatsen beneden de min 8 graden. In Woensdrecht was het met min 9,1 graden het koudst. Aan de grond daalde de temperatuur in Eindhoven zelfs naar min 12,7 graden.

In de nacht van zondag op maandag zakt de temperatuur naar min 2 tot min 6 graden. Een nacht later wordt het minder koud met temperaturen van min 1 aan de kust tot min 2 in het binnenland.

Schaatsers zakken door ijs op het Nannewijd bij Oudehaske
Schaatsers zakken door ijs op het Nannewijd bij Oudehaske

Gladheid

Ondertussen waarschuwt het KNMI voor lokale gladheid op bruggen en viaducten in het oosten en noord(west)en. Oorzaak is rijpvorming en in het oosten ook bevriezing.

Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen reden zondagaochtend enige tijd veel minder treinen door rijp aan de bovenleiding.

Smog

De komende dagen is de luchtkwaliteit in Nederland onvoldoende. Vanaf deze zondag is er kans op smog door fijnstof, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Oorzaak is het ongunstige weer met betrekking tot fijnstof; het is nagenoeg windstil.

Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Drone filmt schaatsliefhebbers op natuurijs in Pijnacker
Drone filmt schaatsliefhebbers op natuurijs in Pijnacker