De NS adviseert dinsdagochtend om niet met de trein te reizen naar Amsterdam, Utrecht en Schiphol na een grote stroomstoring in Amsterdam. Treinreizigers moeten volgens de NS de hele dag rekening houden met problemen.

De NS adviseert een reis per trein in het getroffen gebied uit te stellen. De app van het spoorwegbedrijf kan mogelijk onjuiste informatie geven. Seinen en wissels konden door de stroomstoring lange tijd niet worden bediend. De problemen hebben volgens het spoorwegbedrijf ook consequenties voor de rest van het land.

''Op Centraal Station rijden treinen nu mondjesmaat. Maar veel treinen staan niet op de goede plek of er is geen conducteur. De stroom is ook nog niet goed genoeg om de wissels op de juiste manier te bedienen'', zei een woordvoerder van het spoorbedrijf. Rond 13.00 uur meldt de NS dat de gevolgen van de storing nog een tijd gaan aanhouden.

Netbeheerder Liander kampte met een storing bij een hoogspanningsverdeelstation. De storing zat in een verdeelstation van Energiebedrijf TenneT. Volgens het netwerkbedrijf zijn in eerste instantie ruim 360.000 huishoudens getroffen. De storing is rond 8.00 uur opgelost in Amsterdam. In Zaandam en Landsmeer hadden de huishoudens om 9.00 uur weer stroom.

TenneT onderzoekt de stroomstoring. Het bedrijf verwacht daar enkele weken mee bezig te zijn, gezien de technische complexiteit. Huishoudens die langer dan vier uur geen stroom hebben gehad, krijgen automatisch een vergoeding voor het ongemak.

Amsterdam getroffen door stroomstoring
Amsterdam getroffen door stroomstoring

Opgestart

De bussen in Amsterdam zijn rond 7.45 uur weer gaan rijden. De metro's in de hoofdstad worden volgens het gemeentelijke vervoersbedrijf GVB langzaam weer opgestart. De trams zijn nog niet beschikbaar omdat nog niet alle bovenleidingen werken.

Door de storing werkt in veel huizen ook de verwarming niet, omdat cv-ketels ook stroom nodig hebben om te functioneren. Een warme douche zit er voor veel mensen daarom niet in. 

In het MC Slotervaart worden dinsdag geen operaties en andere ingrepen verricht. De poliklinieken blijven tot 12.00 uur dicht, laat het ziekenhuis weten op Twitter. AT5 meldt dat het noodaggregaat niet opgestart kon worden door een defecte schakelaar. De noodvoorziening zou een maand geleden nog zijn getest.

Chaos op het spoor door stroomstoring Amsterdam

Door een grote stroomstoring is het treinverkeer rond Amsterdam Centraal, Utrecht en Schiphol op dinsdag ernstig ontregeld. © NU.nl/Manuela Bosch
NS adviseert reizigers om treinreizen naar Amsterdam, Utrecht en Schiphol uit te stellen. © ANP
Op Amsterdam Centraal worden bussen ingezet om reizigers naar Schiphol te vervoeren. © ANP
Op station Schiphol Airport is het erg druk door de chaos op het spoor rond Amsterdam. © ANP
Als gevolg van de stroomstoring reden lange tijd ook geen metro's in Amsterdam. © NU.nl/Lara Zevenberg
Op station Duivendrecht was het dinsdagochtend vroeg nog rustig. Er reden helemaal geen treinen. © NU.nl/Lara Zevenberg
Ook op Amsterdam Muiderpoort reden even na zes uur geen treinen. © NU.nl/Rikki Hendriks
In Lelystad had het treinverkeer ook last van de problemen rond Amsterdam. © NU.nl/Mitchell Mäkel
Op bijna alle trajecten in de Randstad reden treinen niet of met veel vertraging.
De storing lag bij een hoogspanningsverdeelstation van Liander. © NU.nl/Reineke Ekering
Door de storing lag de Amsterdamse Herengracht er dinsdagochtend bijna helemaal donker bij. De straatverlichting deed het niet. © NU.nl/Tessa Schaefer
Bijna geen enkel licht deed het. © NU.nl/Tessa Schaefer
In Amsterdam Oost was de stroom eerder terug dan in de rest van de stad. © NU.nl/Tessa Schaefer
De straten in Amsterdam West lagen er donker bij, maar de parkeerautomaat deed het nog wel. © NU.nl/Boudewijn Sliepen
Ook deze parkeerautomaat zorgde nog voor een beetje licht in een verder donkere stad. © NU.nl/PeterPaul van Kempen
De politie in Amsterdam had ondanks de storing nog wel stroom. © NU.nl/Bas van Hattum
Mensen verzonnen creatieve methodes om een beetje verlichting te hebben, zoals hier met een telefoon en een plastic bekertje. © NU.nl/Jeroen Loon
Deze reizigers kwamen vanochtend al vroeg vast te zitten op Amsterdam Centraal. © NU.nl/Tessa Deurloo
Schiphol is door de stroomstoring niet bereikbaar met de trein. © NU.nl/Esper Buursen
Ook andere stations (hier Utrecht Centraal) waren dinsdagochtend bijzonder druk. © NU.nl/Bas Rensen
Op stations waar nog wel treinen reden was het door de verstoring bijzonder druk. © NU.nl/Diego Flux
Op Utrecht Centraal zorgde een verdachte tas voor extra problemen. De politie zette een deel van het station af. © NU.nl/Jasper Meijers
Veel reizigers kwamen vast te zitten doordat de stationshal afgezet werd. © NU.nl/Jos Van ginkel
Agenten houden reizigers tegen bij de ingang van Utrecht Centraal. © NU.nl/Andreas van den Berg
Door de problemen op het spoor draaiden andere vervoerders overuren. Op het busstation in Haarlem was het erg druk. © Nu.nl/Justin Griekspoor

Weg

Ook op de weg veroorzaakt de stroomstoring problemen. Volgens Rijkswaterstaat zijn veel mensen in de auto gestapt door de storing. Op de weg moeten automobilisten rekening houden met extra reistijd. Vooral in Noord-Holland staan veel files, aldus de VID. De A7 ondervindt hinder door gesloten spitsstroken. In het hele land staat rond 9.00 uur 230 kilometer file.

Utrecht

Het treinverkeer op Utrecht Centraal is dinsdagochtend op de last van politie enige tijd stilgelegd. Een man riep bij spoor 18 dat hij een bom bij zich had. Na aanhouding van de man bleek dat er twee tassen bij het spoor zijn achterlaten. De politie heeft vervolgens enkele sporen afgezet. In de tassen bleken geen bijzonderheden te zitten. De sporen werden rond 10.30 uur weer vrijgegeven en het treinverkeer hervat.

Treinverkeer Utrecht CS enige tijd stilgelegd na vondst tas
Treinverkeer Utrecht CS enige tijd stilgelegd na vondst tas

Bekijk de actuele situatie op het spoor en op de weg