KNMI waarschuwt voor gladheid in hele land

Het KNMI heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag code geel afgegeven wegens de kans op gladheid.

Vooral in het oosten en zuidoosten kunnen sneeuwresten voor gladde plaatselijke wegen zorgen, maar ook in andere delen van het land waarschuwt de weersdienst voor gladheid.

In de ochtend is kans op bevriezing van natte weggedeelten. Later zaterdag kunnen sneeuwbuien tot gladheid leiden. In de nacht naar zondag komt daar nog het risico van bevriezing van natte weggedeelten bij.

Schaatsen

Volgens Weerplaza kan volgende week vanaf donderdag en vrijdag zeker geschaatst worden op ondergelopen weilanden en opgespoten banen. Ook op ondiepe sloten en plassen kan waarschijnlijk geschaatst worden. 

Volgens Michiel Severin van Weerplaza kan er op donderdag en vrijdag door de aanhoudende kou een ijslaag van de tussen de 6 en 8 centimeter ontstaan. "Dat is voor het schaatsen op plassen nog wat gevaarlijk", aldus Severin. "In het noordoosten en oosten van Nederland kan er zelfs een ijslaag van 10 centimeter of meer ontstaan."

IJsselkering

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is zaterdagochtend weer geopend, meldt Rijkswaterstaat.

De waterkering ging rond 03.00 uur dicht wegens het stormachtige weer en verhoogde waterstand. Rond 05.30 uur bereikte het water in de Hollandsche IJssel het hoogste punt van 2,21 meter boven NAP. Tegen 08.00 was het water weer gezakt, zodat de kering weer omhoog kon.

De Haringvlietsluizen tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee waren zaterdagochtend nog wel dicht.

Bij de zeesluis Farmsum bij Delfzijl bereikte het water zaterdagochtend om 00.30 uur het hoogste peil. Op dat moment was het waterpeil daar 4,04 meter boven NAP.

Lees meer over:
Tip de redactie