'Geheime route Koningsdag in Tilburg uitgelekt'

Het plan met de route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun gevolg afleggen op Koningsdag in Tilburg, is uitgelekt.

Dat meldt het Brabants Dagblad, dat de kaartjes in bezit heeft, vrijdag. De gemeente zou ernstig in verlegenheid zijn gebracht en de geplande route voor 27 april nu mogelijk aanpassen.

De gemeente Tilburg wil in het Brabants Dagblad niet meer kwijt dan "dat alles rond het routeplan nog concept is en dat alles nog compleet zou kunnen veranderen".

De krant stelt dat "meerdere personen buiten de kring van vertrouwelingen in de organisatie" het voorlopige programma met routekaartjes in handen hebben. Op de kaartjes zouden onder andere posities van politie, beveiligingscamera's en roadblocks te zien zijn.

Zorgwekkend

Terrorisme- en veiligheidsexpert Glenn Schoen zegt in de krant: "Als iemand met verkeerde bedoelingen de precieze route in handen heeft, kan hij een plan maken op basis van gedetailleerde gegevens die hij niet zou mogen hebben."

De krant publiceert de kaartjes vooralsnog niet. "We melden wel dat de route is uitgelekt, omdat we dat zorgwekkend vinden", aldus hoofdredacteur Lucas van Houtert.

De route zou in maart, als alle veiligheidsrisico's zijn onderzocht, pas bekend worden gemaakt aldus het Brabants Dagblad.

Sinds 2015 wordt Koningsdag in nieuwe stijl gevierd. Het koninklijk paar gaat niet langs meerdere plaatsen maar bezoekt één stad; vorige keer was dat Zwolle, een jaar eerder Dordrecht.

Lees meer over:
Tip de redactie