Nederlandse terreurverdachte aangehouden op Schiphol

De 33-jarige vrouw die in Bulgarije vastzat omdat ze verdacht werd van het willen afreizen naar Syrië is vrijdagochtend onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee overgebracht naar Nederland. Daar is ze aangehouden op Schiphol.

De vrouw werd op 23 december bij de grensovergang Kapitan Andreewo in het zuiden van Bulgarije aangehouden, toen zij met een auto de grens naar Turkije wilde oversteken. De arrestatie gebeurde op verzoek van Nederland op grond van een Europees aanhoudingsbevel. Ze was op weg naar Syrië. De vrouw stond al langer gesignaleerd.

Tegen de verdachte loopt een strafrechtelijk onderzoek omdat de vrouw verdacht wordt van poging tot deelname aan een organisatie met een terroristisch oogmerk. Zij zal de komende dagen door de politie worden verhoord. De uitkomsten van dat onderzoek zullen bepalen welke vervolgbeslissingen er worden genomen.

De verdachte zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met haar advocaat.

Begin januari werd bekend dat een Bulgaarse rechtbank had besloten de vrouw uit te leveren aan Nederland. De vrouw is bekeerd tot de islam, zou zij tegenover de rechter hebben gezegd.

Lees meer over:
Tip de redactie