De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie hebben vrijdagochtend het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen in beslag genomen vanwege criminele activiteiten in het pand. De gemeente wil het gebouw slopen. 

De actie begon vrijdagochtend om 7.00 uur. Naast de sluiting vanwege criminele activiteiten is het clubhuis volgens de gemeente (pdf) gebouwd zonder bouwvergunning. 

Bij de actie is ook een 48-jarige bestuurder van No Surrender uit Klazienaveen aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. Het huis van de man wordt doorzocht. 

De gemeente stelt te vrezen dat hun actie gepaard zal gaan met wanordelijkheden, omdat leden van No Surrender en sympathisanten zich tegen de ontruiming en sloop zouden kunnen verzetten.

Harddrugs

Bij doorzoekingen van het clubhuis en de woning in Klazienaveen zijn sporen van harddrugs gevonden. Daarnaast is beslag gelegd op een gestolen aggregaat en een scooter die waarschijnlijk van diefstal afkomstig is, aldus de politie.

Agenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) waren de hele vrijdag bezig met het onderzoek in de woning en het clubhuis. Het gebied rond het clubhuis in Emmen is afgezet en er werd een noodbevel ingesteld.

Ook na de doorzoeking wordt het terrein rondom het clubhuis bewaakt door de politie. 

De doorzoeking komt voort uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). In het clubhuis zijn over een langere periode gesprekken afgeluisterd.

Politie valt clubhuis No Surrender in Emmen binnen
Politie valt clubhuis No Surrender in Emmen binnen

Handel in drugs

Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt dat nieuwe leden enkele duizenden euro’s moeten betalen als ze lid willen worden. De contributie wordt deels gebruikt voor de club. Een ander deel gaat naar een advocatenclub voor de leden van de club die vastzitten.

"Ze worden desnoods met geweld op hun zwijgplicht tegenover de buitenwacht gewezen", aldus officier van justitie Pieter van Rest. "Wordt die niet nagekomen, dan volgen boetes, maar mensen krijgen soms ook forse klappen."

Het niet actief deelnemen aan activiteiten van No Surrender zou daarnaast tot gevolg hebben dat er vanuit de club geweld en bedreiging gebruikt wordt richting de leden.

Het clubhuis dient als thuisplaats voor internationale handel in verboden middelen, waaronder softdrugs en harddrugs.

Triest

Henk Kuipers van No Surrender noemde het onderzoek vrijdag "te triest voor woorden" en omschreef de mensen die de actie uitvoerden als "een stel stumperds". Kuipers is baas van het landelijke chapter van de motorclub en wil met zijn politieke partij Rechtdoor aan de Tweede Kamer-verkiezingen meedoen.

No Surrender is van plan de sluiting en de voorgenomen sloop van het clubgebouw aan te vechten.

[[slideshow:Inval bij clubhuis No Surrender]]