Sneeuw en storm met zeer zware windstoten op komst

Donderdagavond en -nacht gaat het sneeuwen. In het binnenland blijft de sneeuw liggen: op de Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, de Limburgse heuvels en ook in Twente en de Achterhoek zijn hoeveelheden van 5 tot 10 centimeter mogelijk. 

Wie van de sneeuwpret wil genieten, moet dat vrijdagochtend vroeg doen, want daarna gaat het flink dooien.

Volgens Weeronline houdt de winterse neerslag vrijdag aan en komt het 's middags langs de kust tot storm met zeer zware windstoten van boven de 100 kilometer per uur.

In de kustgebieden valt er in de nacht van donderdag op vrijdag niet zoveel sneeuw, alleen plaatselijk, en dooit het tussen de buien door.

Volgens Weerplaza wordt vrijdag een gure dag met kans op noordwesterstorm aan zee en geregeld buien. In het weekend is het ook wisselvallig maar kouder.

Regen- en sneeuwradar Weerplaza

Waterstanden

Twee opeenvolgende stormen in combinatie met springtij op de Noordzee veroorzaken de komende dagen verhoogde waterstanden langs de hele kust. De Maeslantkering bij Hoek van Holland wordt vrijdagmiddag daarom mogelijk gesloten.

Bij een sluiting wordt het scheepvaartverkeer van de Noordzee richting Rotterdam en vice versa stilgelegd. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zullen schepen dan op de Noordzee voor anker moeten gaan. "Maar dus alleen als de Maeslantkering dicht gaat."

De veerdienst vanuit Harlingen naar Terschelling en Vlieland wordt vrijdag aangepast vanwege de verwachte waterstand, meldt rederij Doeksen donderdag.

De afvaarten van de autoveerboot van en naar Vlieland, respectievelijk 16.45 en 19.00 uur, komen te vervallen, evenals die van en naar Terschelling om 17.30 en 19.55 uur. Passagiers die al een kaartje hebben, worden omgeboekt naar een andere afvaart op die dag.

Stormvloedkering

De in 1997 in gebruik genomen stormvloedkering werd slechts een keer eerder voor storm gesloten, in 2007. Normaal gesproken gaat de kering pas bij een waterstand van 3 meter boven NAP dicht. Rijkswaterstaat wil echter testen hoe de kering zich bij storm houdt en daarvoor lijken de weercondities vrijdag gunstig.

Vanaf maandag wordt het volgens diverse meteorologen volop winter.

Lees meer over:
Tip de redactie