Schiphol komt honderden marechaussees te kort voor de beveiliging van het vliegveld. Dat zegt Schiphol-directeur Jos Nijhuis in Het Financieele Dagblad maandag. Het vliegveld heeft volgens hem een tekort "van vierhonderd of vijfhonderd man".

"Ik vind dat de marechaussee te onderbezet is. Daar moet echt wat aan gedaan worden. De bezetting is ongeveer zoals in 2008 en 2009 - terwijl zowel de dreiging als het aantal passagiers fors is toegenomen", zegt Nijhuis. "Ik heb daar gewoon zorgen over."

Onlangs kreeg het vliegveld de toezegging van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat volgend jaar zomer 135 marechaussees extra worden ingezet voor de bewaking van luchthavens, met name op Schiphol. Maar dat is niet genoeg volgens de directeur, die verwacht dat het in 2017 nog drukker gaat worden op het vliegveld.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen laat in een reactie aan NU.nl weten dat deze zorgen al regelmatig door partijen in de Tweede Kamer aan Van der Steur zijn geuit.

"Het kabinet heeft het probleem tot nu toe gebagatelliseerd. Er moet worden geïnvesteerd om het extra personeel mogelijk te maken", aldus Van Nispen.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg laat weten de kwestie eveneens eerder te hebben aangekaart. "Dit laat wederom zien dat dit kabinet ziende blind en horende doof is. We zullen hier opnieuw vragen over stellen."

Haar D66-collega Salima Belhaj noemt het "beschamend dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie dit probleem voor zich uit blijft schuiven, zelfs tot na de verkiezingen". 

Maximale inzet

Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen sluit ondanks de extra inzet van 135 marechaussees niet uit dat wat haar betreft extra investeringen nodig zijn. 

"We kunnen de veiligheid nooit 100 procent garanderen, maar ons er wel maximaal voor inzetten om te weten wie ons land binnenkomt", stelt ze. 

"Schiphol groeit en daar moeten we op anticiperen. Dat betekent dat we moeten blijven kijken naar de inzet van mensen, maar ook naar andere middelen zoals moderne scanapparatuur en andere nieuwe technologieën."

VNL wil dat het kabinet met spoed voor middelen zorgt om de capaciteit aan marechaussees op Schiphol te vergroten. VNL-Kamerlid Louis Bontes wil daarover binnen een week duidelijkheid van minister Van der Steur.

Geen gehoor

De roep van Schiphol-directeur Jos Nijhuis om nog eens honderden extra marechaussees vindt voorlopig geen gehoor. Schiphol moet komend jaar toekunnen met de 135 extra marechaussees die het kabinet de luchthaven al heeft toegezegd, vinden het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch herkent zich ook niet in de kritiek van Nijhuis. "Voor nu lijkt de capaciteit op orde. Wel moet in de toekomst gekeken worden of de capaciteit verhoogd moet worden. Door de terreurdreiging, maar ook door de groei van Schiphol."