Door extreme gladheid op verschillende plaatsen in het land zijn er al honderden aanrijdingen geweest. De hele dag moet het verkeer rekening houden met ijzel. Het KNMI heeft code oranje afgegeven in het zuiden en oosten. In het westen en in Friesland geldt inmiddels code geel.

Volgens het KNMI verdwijnt de gladheid in het westen vanaf het eind van de ochtend. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid tot 's avonds aanhouden. 

Er zijn "al honderden aanrijdingen geweest" als gevolg van gladheid, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) aan NU.nl. Rijkswaterstaat waarschuwt dat mensen beter niet de weg op kunnen gaan als het niet per se nodig is.

De VID verwacht dat de situatie op de weg maar heel langzaam beter wordt. Rond 10.00 uur was het in Noord- en Zuid-Holland aan de kust het dooien, aldus Weerplaza. "De dooigrens verplaatst zich in de loop van de dag naar het midden van het land."  In het oosten kan het de gehele dag aan de grond rond het vriespunt blijven.

De ijzel volgt op de sneeuwval van vrijdagavond. Op veel plekken in Nederland viel er tot enkele centimeters sneeuw. Uit de oostelijke helft van de provincie Overijssel komen meldingen van 4 tot 5 centimeter sneeuw. Voor de nacht van zaterdag op zondag wordt geen sneeuw verwacht. Wel is er kans op mist in het hele land. Het zicht zal op sommige plekken minder dan 500 meter bedragen.

Gladheid in Nederland door sneeuw en ijzel
Gladheid in Nederland door sneeuw en ijzel

Snelwegen

Zaterdagochtend ontstonden op de wegen veel ongelukken als gevolg van de weersomstandigheden. Meerdere voertuigen botsten op de vangrail en zeker tien vrachtwagens schaarden en kwamen daardoor dwars op wegen te staan. Dat gebeurde onder meer op de A12 en de A15.

De A16 richting Rotterdam is na een ongeval afgesloten bij knooppunt Zonzeel. Ook op de A15, A27 en A59 zijn ongevallen met letsel geweest. 

Op de A4 zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in korte tijd meerdere ongelukken door gladheid gebeurd, aldus de politie. De weg is tussen Roelofarendsveen en Burgerveen afgesloten. Rijkswaterstaat heeft de maximum snelheid op de A4 bij Leiden verlaagd naar 50 km/u.

Bij knooppunt Westpoort is de weg tussen de A10 en A5 afgesloten nadat een bestelbus spinnend tot stilstand kwam.

Strooizout

Sinds vrijdagavond is er al 4,6 miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen, laat Rijkswaterstaat zaterdag weten. Alle 546 strooiwagens werden ingezet. Zo'n twaalfhonderd mensen moesten aan het werk.

Naast de gewone strooiwagens zet Rijkswaterstaat ook speciale calamiteitenwagens in: twee Firestorms en een Lava Storm. De Firestorm spuit onder hoge druk een zoutoplossing met een temperatuur van 60 à 70 graden op de ijsplaten op het wegdek, die daardoor direct smelten. De Lava Storm is een vergelijkbare machine, maar met meer capaciteit.

Ondanks dat er ruim wordt gestrooid, is het nog steeds erg glad. Als er weinig verkeer is, zoals op zaterdag, dan wordt het zout niet goed ingereden. Tegen ijzel helpt het zout overigens niet.

Rijkswaterstaat waarschuwt om niet de weg op te gaan
Rijkswaterstaat waarschuwt om niet de weg op te gaan

Treinen

Op verschillende trajecten rijden geen of minder treinen door rijp aan bovenleidingen of sein- en wisselstoringen. Tussen Lelystad en Zwolle rijden geen treinen door ijzel aan de bovenleiding. Ook op het traject Dordrecht-Gorinchem en Vlissingen-Roosendaal rijden er daardoor geen treinen.

NS en ProRail besloten vrijdagavond op basis van de weersverwachtingen om zaterdag de reguliere dienstregeling te starten en op voorhand geen aangepaste dienstregeling te rijden.

Het tramverkeer in Rotterdam heeft zaterdag veel last van ijzel op de bovenleidingen. Volgens het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET zijn er diverse storingen. Veel trams komen te laat doordat ze op sommige trajecten af en toe moeten stilstaan.

Schiphol

Schiphol waarschuwt reizigers hun vluchtgegevens te controleren voordat ze naar het vliegveld komen. Ongeveer een derde van de vluchten op de luchthaven hebben te maken met vertraging van drie kwartier tot een uur. De luchthaven laat weten dat er sneeuwteams gereed staan om banen en vliegtuigen snel ijs- en sneeuwvrij te maken.

Winterweer in Nederland

In Rotterdam werd de Erasmusbrug tijdelijk afgesloten omdat grote stukken ijs naar beneden vielen. Inmiddels is de brug weer open. © ANP
De weersomstandigheden zorgen voor vertraging op Eindhoven Airport: er zit ijzel op de vleugels en motoren van vliegtuigen. © NU.nl/Jord ten Bulte
Op veel plekken in Nederland is zoveel sneeuw gevallen dat er sneeuwpoppen gemaakt kunnen worden. © NU.nl/Sheila
In Weert (Limburg) zijn de straten wit. © NU.nl/Stefan Bakx
Door de ijzel is het treinverkeer op sommige trajecten verstoord. © ANP
Op veel snelwegen is de snelheid aangepast. © NU.nl/Vanessa Westing
Een bevroren verkeersbord in Baarn. © NU.nl/Willem Smink
Een wandeling in Vessem, Noord-Brabant. © NU.nl/Peter Luijbregts
Door extreme gladheid op verschillende plaatsen in het land zijn er al honderden aanrijdingen geweest. © ANP
Sinds vrijdagavond is meer dan 5 miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen. © ANP
Alle 546 strooiwagens werden ingezet. © ANP
In Delfshaven is de weg volledig bevroren. De politie waarschuwt voor extreme gladheid. © Politie Delfshaven
Ook op de stations is sneeuw te zien. De NS rijdt zaterdag volgens de reguliere dienstregeling. Wel zijn er enkele trajecten met problemen vanwege de ijzel. © NU/@MachinistASD
Sneeuw in het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode. © NU/Dave Vissers
Gladde, besneeuwde wegen in het Groningse Stadskanaal. © Politie Stadskanaal
In Woerden ligt ook een laag sneeuw. © Politie Woerden
Een geschaarde vrachtwagen zorgt voor overlast op de A2 bij knooppunt Deil. © NU/Bob Heikoop
Gladde wegen op de A2. © NU.nl/Remco Rous
In Wijk bij Duurstede was het ook 'goed glad'. © NU.nl/fotografie Oudshoorn
De ijzel volgt na de sneeuwval van vrijdagavond. © NU.nl/Ab Donker
De hele dag moet het verkeer rekening houden met ijzel op de weg. © NU.nl/Ab Donker
In Zuid-Oost Brabant is ook een laag sneeuw gevallen. © NU.nl/Ben Saanen
Ook in Den Bosch is het winters wit op de lokale wegen. © NU.nl/Lucien Lijfrock
Zondag 15 januari: Mistflarden boven de sneeuw op het Kootwijkerzand bij Apeldoorn. © NU.nl/Jan Simmes