Het Binnenhof en het Plein in Den Haag waren donderdag ontruimd en afgezet met linten door de politie en de marechaussee. De politie onderzocht de tas van een verwarde man die eerder op de avond werd aangehouden.

Volgens de politie gooide de man met zijn tas in de buurt van het gebouw van de Tweede Kamer. Niemand mocht het gebouw in of uit. De Explosieven Opruimingsdienst controleerde de bagage.

De man raakte bij zijn aanhouding gewond aan zijn handen. Het is niet duidelijk hoe dit kon gebeuren. Berichten dat de man tijdens zijn arrestatie werd neergeschoten werden later door de politie ontkend. Wel loste de  marechaussee een waarschuwingsschot.

De Tweede Kamer meldde op haar website dat de arrestant een verward persoon is en dat zijn spullen werden doorzocht. Politiemensen en marechaussees liepen met hun wapens in de hand rond. 

Op Twitter verschenen donderdagavond beelden van een man die door marechaussee tegen de grond werd gewerkt. 

Politiebureau

Aan het eind van de middag verscheen de man bij een politiebureau in Den Haag waar hij kwam melden dat hij niet over het geld op zijn bankrekening kon beschikken. Toen de agenten daar niets voor hem konden betekenen, verliet hij boos het bureau en toog naar het Binnenhof.

Even voor 17.00 uur dreigde hij op het Plein bij de hoofdingang van het Tweede Kamergebouw met zijn 'explosieven'.

Tegen half zeven was het grootste deel van het Plein weer vrijgegeven. De Rijksrecherche stelt zoals gebruikelijk een onderzoek in naar het lossen van het waarschuwingsschot door de marechaussee, de recherche van de Haagse politie doet verder onderzoek naar het dreigingsincident.