Bij chemisch bedrijf Sonneborn in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is donderdagmiddag een "geringe hoeveelheid" zwaveltrioxide vrijgekomen bij het lossen van een tankwagen. 

De brandweer is met veel materieel bij het bedrijf aanwezig. Momenteel worden metingen verricht, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Bedrijven in de omgeving moeten uit voorzorig ramen en deuren gesloten houden. Verkeer op de A5 wordt uit voorzorg tijdelijk omgeleid en ook schippers is gevraagd zo snel mogelijk uit het gebied te vertrekken. Volgens de brandweer is er geen direct gevaar voor omliggende terreinen of gebouwen.

De lekkage werd veroorzaakt door een gesprongen pakking, een ring waarmee een slang wordt bevestigd. De brandweer onderzoekt of de tankwagen op een veilige manier kan worden geleegd. Bij het incident vielen geen gewonden.

Omstreeks 12.30 uur kwam bij de brandweer een melding binnen, maar al snel was duidelijk dat er geen brand was bij het bedrijf. Wel ging het bedrijfsalarm af. Het luchtalarm is donderdag niet afgegaan, zoals inwoners van de Amsterdamse wijk Slotermeer meldden op Twitter. Volgens de brandweer lijken de alarmen veel op elkaar.

Verkeer

Rijkswaterstaat heeft in verband met het incident de A5 tot de aansluiting met de A10 in beide richtingen afgesloten, meldt de ANWB. Daardoor is ook een deel van de Coentunnel afgesloten. Verkeer kan over de A10 omrijden. Enkele buslijnen worden omgeleid.

Na de lekkage was kort een witte rookwolk te zien, omdat de zwaveltrioxide met het water in de lucht reageerde tot zwavelzuur. De rookwolk is inmiddels verdwenen. Zwaveltrioxide is een bijproduct bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Bij temperaturen onder de 2000 graden vormt zwaveltrioxide met waterdamp het schadelijke zwavelzuur.

Bij Sonneborn worden geraffineerde aardolieproducten gemaakt, die onder meer worden gebruikt voor farmaceutische, cosmetische, voedings- en technische doeleinden.