Reizigers die maandag en woensdag extra reiskosten hebben gemaakt door de grote storingen in het metroverkeer in Amsterdam, worden hiervoor gecompenseerd. Openbaarvervoerbedrijf GVB heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Maandag en woensdag reden de metrolijnen 50, 51, 53 en 54 lange tijd niet door storingen. Of er verband is tussen deze storingen, wordt nog onderzocht.

Woensdag ontstonden de problemen door een storing in het computersysteem van de verkeersleiding, maandag ging het mis na een reeks storingen in de stroomvoorziening, meldde het GVB woensdagavond.

Voor alle zekerheid controleert het bedrijf deze week extra alle reserveonderdelen voor de stroomvoorziening voor zowel metro als tram.

Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van GVB, rept van "een dramatische ov-week in Amsterdam". Na twee storingen stelt zij: "Dit is ontzettend vervelend voor onze reizigers en mag niet voorkomen." Van Huffelen wil precies weten wat er aan de hand was "zodat we deze ellende in de toekomst kunnen voorkomen".

Reizers kunnen extra gemaakte reiskosten terugvragen door een klachtformulier in te vullen op www.gvb.nl.