Al het metroverkeer in Amsterdam lag maandagmiddag urenlang plat door een grote storing bij het verkeersleidingsysteem. De problemen begonnen rond 14.00 uur, meldt het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB). 

De storing trof alle lijnen. De wissels en seinen konden niet meer worden bediend. Rond 18.30 uur kwam al het metroverkeer weer geleidelijk op gang.

Maandagavond werd metrolijn 51 echter opnieuw getroffen door een storing, waardoor de hele avond geen metro's meer zullen rijden op dit traject. Dat laat een woordvoerder weten aan NU.nl. Weer blijkt een storing aan het verkeersleidingsysteem de oorzaak.

Reizigers kunnen gebruik maken van pendelbussen of van tramlijn 5. Op alle metrolijnen kunnen nog vertragingen voorkomen, aldus het GVB.

Politie

Door de storing maandagmiddag mochten passagiers op de Boelelaan, in de wijk Buitenveldert, een metro ongeveer een uur lang niet verlaten, meldt AT5. De inzittenden zijn uiteindelijk door de politie naar buiten begeleid. 

Metrostellen die nog tussen twee stations inreden, konden nog naar een ander station toerijden, waar alle passagiers moesten uitstappen.

Onderzoek

Een verstoring van deze omvang komt volgens het GVB niet vaak voor. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is van de storing.

Het GVB adviseerde metroreizigers die bij een metrostation gestrand waren met daarbij een NS-station om verder te reizen met de trein. De treinpoortjes bij de gedeelde stations van NS en het GVB stonden open voor gestrande metroreizigers. Ook konden reizigers bussen en trams nemen.

Pendelbussen

Op het traject tussen Amstelveen Westwijk en WTC en het traject van Amstel Station naar Gein werden pendelbussen ingezet door het vervoersbedrijf.

Het tramverkeer in Amsterdam had maandagmiddag ook te kampen met flinke verstoringen. De tramlijnen 13, 14 en 17 ondervonden hinder door een aanrijding met een persoon en ook onder meer tram 5 kon enige tijd niet rijden.