De brandweer in Nederland kreeg tijdens de jaarwisseling in tien van de 25 veiligheidsregio’s te maken met agressie. 

Dit uitte zich in scheldpartijen en het bekogelen van de brandweer met (zwaar) vuurwerk en stenen, blijkt zondag uit een rondgang van Brandweer Nederland.

Een aantal keren moest eerst de politie eraan te pas komen voordat de brandweer kon overgaan tot blussen. In Amsterdam werden twee brandweermannen bij het blussen van een scooter bekogeld met vuurwerk.

Zij raakten hierdoor gewond aan hun gezicht. In Elim in Drenthe moest de ME worden ingezet omdat een groep van zestig mensen vuurwerk gooide naar een brandweerauto.

"Het is te gek voor woorden dat onze mensen met geweldsincidenten te maken krijgen en dat we de politie nodig hebben om ons werk te kunnen uitvoeren. Laten we er met z’n allen naar blijven streven om deze ontwikkeling een halt toe te roepen", zegt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland.

Meldingen

De brandweer hoefde tijdens deze jaarwisseling wel veel minder vaak in actie te komen. In totaal kwamen er 4024 meldingen binnen, 563 keer minder dan vorig jaar tijdens oud en nieuw.

De verschillende korpsen rukten vooral uit voor kleine buitenbranden, zoals afvalbrandjes, containerbrandjes en brand in hagen en struiken. In enkele plaatsen waren ernstige branden. Zo vatte in Eindhoven een basisschool vlam en was er brand in twee woningen.

Ook in Zaanstreek-Waterland werd een woningbrand opgeschaald naar grote brand. In Flevoland was een grote brand in winkelcentrum Lelycentre.