Automobilisten moeten maandagochtend rekening houden met gladheid door lichte sneeuwval. Ook in de kustprovincies kan het volgens het KNMI lokaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

De VID waarschuwt automobilisten en fietsers maandag tijdens de ochtendspits bedacht te zijn op verraderlijke gladheid.

Maandag trekt een neerslaggebied langzaam van noordwest naar zuidoost over het land. Onder meer op de Veluwe, in Noord-Brabant en in Limburg kan het maandagochtend sneeuwen. Voor het grootste deel van het land is maandagochtend code geel afgegeven voor gladheid en sneeuw.

Volgens het KNMI gaat het op de meeste plaatsen om natte sneeuw, maar kunnen auto's en grasvelden tijdelijk wit worden. De sneeuw blijft mogelijk wel in de Limburgse heuvels liggen. Daar kan maandagochtend een sneeuwdek van 2 tot 4 centimeter liggen.

Voor de komende dagen wordt vooralsnog geen sneeuw voorspeld.

Code oranje

Het KNMI gaf zondag aan het begin van de avond code oranje af vanwege ijzel in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Deze waarschuwing werd rond 22.00 uur weer ingetrokken.

Omdat de sneeuwval niet was voorzien, is er zondagavond niet meer gestrooid op snelwegen in het noorden. Dat zorgde vooral in Drenthe voor problemen.

hittekaart