Het gevaar voor de woonboten in de Paesplas bij Gennep is nog niet geweken. Het waterpeil in de Maas tussen Grave en Sambeek is nog aan het dalen en bereikt in de loop van zaterdagmiddag pas het laagste peil.

Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Gennep gezegd na overleg met Rijkswaterstaat.

Een deel van de woonboten in de plas komt dus zaterdag nog wat schever te hangen dan toch al het geval was. Het gaat om schepen die niet kunnen worden losgemaakt van de kade.

Op drie boten staan pompen die kunnen worden ingezet als de boten water zouden maken. Dat is tot nu toe bij een van de drie gebeurd. De bewoners hebben de nacht doorgebracht bij familie, vrienden of in een hotel. In de Paesplas liggen in totaal zeventien woonschepen.

De waterstand in de Maas tussen Grave en Sambeek is meters gedaald nadat donderdagavond een binnenvaartschip tegen de stuw bij Grave was gevaren.

Camera's

Rijkswaterstaat bekijkt in de loop van zaterdag wat de precieze schade is aan de stuw. Er wordt onder meer onderzoek gedaan met onderwatercamera's. In de middag moet dan duidelijk zijn of en hoe de schuiven van de stuw kunnen worden gerepareerd en hoe lang dat gaat duren, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

In de Maas liggen zeven stuwen, waarmee het waterniveau op peil wordt gehouden. Dat is nodig vanwege het hoogteverschil in het Limburgse landschap.

Gevaar voor woonboten in Maas nog niet geweken
Gevaar voor woonboten in Maas nog niet geweken