Voor het lekken van geheime politie-informatie naar diverse tv-programma's hebben twee oud-politiemensen taakstraffen en een voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen.

Een 46-jarige ex-brigadier kreeg een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Zijn medeverdachte, een 54-jarige privé-detective en voormalig politieman uit Eindhoven, kreeg voor uitlokking een taakstraf van 200 uur opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de brigadier gesloten politiesystemen raadpleegde om antecedenten na te gaan van diverse deelnemers aan tv-programma's, zoals Zo zijn we niet getrouwd (EO) en Gestalkt (SBS6). Dat gebeurde via een productiehuis, dat werkte in opdracht van omroepen en achtergronden van kandidaten tegen betaling liet natrekken.

Ambtsgeheim

De Eindhovenaar kreeg zijn informatie van zijn collega, die zes maal in strijd met het ambtsgeheim de politieregisters raadpleegde en informatie doorspeelde.

Daarbij maakte de brigadier ook gebruik van inlogcodes van een collega, die hij tijdens verhoren niet van schuld vrijpleitte. De collega kwam daardoor in de problemen.

Bij de straftoemeting hield de rechtbank er rekening mee dat de oud-brigadier oneervol is ontslagen en de kans op herhaling daardoor nagenoeg is uitgesloten.