Cateringbedrijf Supreme bracht Defensie tijdens de Uruzgan-missie in Afghanistan te veel in rekening en heeft sindsdien 2,8 miljoen euro terugbetaald. 

Dat blijkt uit informatie die op verzoek van het ANP is vrijgegeven door het ministerie van Defensie.

Het radioprogramma Bureau Buitenland berichtte in juni over de kwestie. Het bedrijf, dat eten en drinken leverde, zou Defensie voor miljoenen hebben benadeeld door de kosten van leveringen kunstmatig op te krikken.

Uit een vertrouwelijk schrijven aan de Tweede Kamer, dat nu is vrijgegeven, blijkt niet alleen dat in de jaren 2006-2009 te veel was gefactureerd. Ook zouden in het contract ''duidelijke definities en normen over de verrekening van kosten'' hebben ontbroken. Verbeteringen in het contract zouden daarna hebben geleid tot lagere facturen, is in de brief te lezen.

Tussenbedrijf

Volgens enkele oud-medewerkers zou Supreme een tussenbedrijf hebben opgericht in Dubai met de naam JAFCO. Via dit tussenbedrijf krikte Supreme de kosten van de leveringen aan Amerikaanse militairen op kunstmatige wijze op.

Met deze werkwijze van Supreme zou ook het Nederlandse ministerie van Defensie zijn benadeeld, zeiden de oud-medewerkers in Bureau Buitenland.