In Zevenaar heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed op een industrieterrein langs de A12. De brand heeft een garagebedrijf en meubelstoffeerder in de as gelegd.

Grote rookwolken trekken over de A12 met een auto-ongeluk als gevolg. De weg was korte tijd in beide richtingen afgesloten.

De brand begon omstreeks 2.30 uur in een garagebedrijf aan de Edisonstraat. Meerdere auto's brandden uit en het autobedrijf viel niet meer te redden. De brandweer kon ook niet voorkomen dat de brand oversloeg naar een meubelstoffeerder die aan het gebouw vast zit. Twee bewoners en twee agenten zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

Grote brand in Zevenaar leidt tot ongeluk op A12
51
Grote brand in Zevenaar leidt tot ongeluk op A12

Vliegvuur

Volgens de brandweer is het pand waarin de bedrijven zitten niet meer te redden. "We doen er alles aan om te voorkomen dat de brand overslaat naar andere panden."

Vanwege vliegvuur, het overwaaien van vuurdeeltjes, is een afvalstation tegenover het pand ook in de brand gevlogen. Op het oog leek er vuurwerk uit het pand te komen maar dat ging om gasflessen leerde navraag. "In het pand is een vuurwerkkluis maar die wordt gelukkig niet meer gebruikt. Wel zijn er gasflessen opgeslagen in de garage, die ontploft zijn."

Rond 6.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen gaat nog uren duren.

A12

De rook trok al snel richting de snelweg waardoor Rijkswaterstaat daar een snelheidsbeperking instelde. Desondanks zorgde de rook toch voor een ongeluk.

Volgens de woordvoerder van de brandweer knalden meerdere auto's achterop een autobestuurder die op "de rem trapte, geschrokken van de rookwolken." Daarbij raakte één iemand gewond.

Door de dichte rook en het ongeluk is de A12 ter hoogte van Zevenaar in beide richtingen afgesloten geweest. De rookontwikkeling richting Didam noodzaakte Rijkswaterstaat om ook de A18 bij Didam af te sluiten. 

Inmiddels is de A12 richting Arnhem weer open en is ook de A18 weer toegankelijk.