Het claxonneren van machinisten bij de omstreden spoorwegovergang in Winsum ergert veel bewoners van de Groningse plaats. De borden waarop staat dat machinisten moeten toeteren als zij de overgang naderen, zijn uit de grond gerukt.

Het is onduidelijk wie dit heeft gedaan, meldt RTV Noord. Maar het lawaai van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is de inwoners van Winsum een doorn in het oog.

Het houdt mensen uit hun slaap en herinnert veel inwoners aan de dodelijke ongelukken die op de overgang plaatsvonden.

Bij 'gewone' overgangen claxonneren machinisten alleen als er echt gevaar dreigt, bijvoorbeeld als iemand onverwachts het spoor oversteekt terwijl de trein nadert. De rechter legde onlangs echter op dat machinisten in Winsum altijd moeten toeteren.

Rechtszaak

Dit besluit volgde op een proces dat de nabestaanden van een jongen die een aantal jaar geleden overleed, aanspanden. De familie vond dat de gemeente Winsum en spoorbeheerder Prorail te laks zijn geweest met het verbeteren van de veiligheid op het spoortraject.

De nabestaanden eisten voor de rechtbank overigens dat er doorlopend een verkeersregelaar bij de overgang zou komen te staan, maar dit verzoek wees de rechter af. De overgang kwam in november weer negatief in het nieuws toen hier een trein op een tankauto botste. Hierbij raakten achttien mensen gewond.

De overweg gaat over een aantal jaren dicht.