Verzekeraar Achmea schaart zich achter het nationaal vuurwerkmanifest, Het manifest gaat over een algemeen verbod voor het afsteken van vuurwerk door consumenten.

Dat zou nog enkel door professionals moeten gebeuren, laat Achmea aan RTL Nieuws weten.

Twee oogartsen kwamen met het manifest in 2014. Zij kregen toen steun van kinderartsen, plastisch chirurgen. Ook vanuit de dierensector en politiek kwam bijval. 

Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea zegt op de website dat de verzekeraar is gevraagd het initiatief te steunen. En we doen dat graag, zegt hij.

"Bij elke jaarwisseling worden klanten van ons getroffen door vuurwerk", stelt Van Duin. "Zwaar beschadigde auto's, afgebrande huizen en bedrijfspanden, kinderen en volwassenen met letsel aan ledematen en ogen."

"Wij zijn er om onze klanten te helpen maar willen schade en persoonlijk leed liever voorkomen." Achmea is nu de eerste verzekeraar die zegt een vuurwerkverbod te steunen.

Afgelopen jaarwisseling werden ten minste 480 mensen behandeld op de spoedeisende eerste hulp vanwege vuurwerkletsel. 160 personen liepen letsel op aan hun ogen en vijftien personen zijn blind geworden. Zo'n 40 procent van alle slachtoffers waren omstanders, stelt de verzekeraar op hun website.