De 35-jarige Macedoniër die maandag werd aangehouden in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht is overleden. De arrestant werd tijdens zijn aanhouding onwel.

Een politie-agent en een lid van de Koninklijke Marechaussee gingen ter plaatse na een melding over een man die verdacht gedrag vertoonde in het winkelcentrum.

Toen een medewerker van de marechaussee en een politieagent hem daarop aanspraken, haalde hij plotseling uit en sloeg de marechaussee in het gezicht. Die raakte daardoor gewond.

Pogingen de man daarop in de boeien te slaan verliepen moeizaam door hevig verzet van de verdachte. De politie gebruikte pepperspray en kreeg hulp van omstanders, die hielpen de man tegen de grond te werken. In de worsteling die daarop ontstond, liep de man blauw aan. 

Reanimatie

Een van de drie omstanders die meehielpen de man tegen de grond te werken, was een agent in burger. Politie en Openbaar Ministerie konden dinsdagavond niet zeggen of deze agent in burger daar toevallig was om te winkelen, of in dienst was.

Er werd een ambulance opgeroepen, waarna de man is gereanimeerd en meegenomen naar het ziekenhuis. Daar is hij overleden.

Korpschef Gery Veldhuis van de politie Limburg sprak dinsdagavond in een toelichting van een nekklem of mogelijke verwurging, maar ontkent dat de politie dat gedaan zou hebben. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in.