Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof wil dat de encryptie op berichtenservices als WhatsApp en Telegram wordt gebroken. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) is daar mee bezig.

"Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren willen we dat wel graag breken. Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt", aldus Schoof in De Telegraaf. Hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten niet geïnteresseerd zijn in "jouw en mijn berichten''.

Mensen die waarschuwen dat de AIVD te veel macht krijgt probeert hij gerust te stellen. "Het is nodig voor de strijd tegen terrorisme en er is goed toezicht op. Elke organisatie in dit domein is gedreven door de waarden van onze democratische rechtsstaat."

Nodig is het wel, zegt hij. "We moeten niet met een oude blokkendoos proberen de nieuwe techniek te lijf te gaan. Internet is nu een 'black box'. De diensten moeten daar toegang toe kunnen krijgen."

Terreur

Het gevaar voor terreur is volgens Schoof niet geweken. "Met de AIVD constateren we dat IS een planningseenheid heeft die nog steeds effectief is en in staat is om aanslagen in Europa voor te bereiden en uit te voeren. En het is een feit dat terugkeerders ongemerkt de Europese Unie proberen binnen te komen."

Andere voormalige IS-strijders zullen de komenden weken naar Nederland worden teruggebracht door de marechaussee en zullen grondig onderzocht worden.

"De eerste golf terugkeerders waren vooral gedesillusioneerde types. Wie nu terugkeert heeft meer gedaan. We geloven niemand meer op zijn blauwe ogen als hij zegt dat hij bij IS alleen in de keuken heeft gestaan."