In de Rotterdamse haven zijn in de afgelopen twee dagen twee grote drugsvangsten gedaan na extra controles van 150 containers met gekoeld en gedroogd fruit. 

Dat hebben de douane en het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Volgens de douane is er bij de controles ruim 300 kilo cocaïne onderschept. Ook zijn tien mensen aangehouden.

De extra controles volgden nadat insluipers deze week waren betrapt op meerdere bedrijventerreinen in het havengebied. Het gaat volgens het speciale HARC-team van politie, douane, FIOD en het OM om zogenoemde uithalers. Zij proberen ongezien op haventerreinen te komen en drugs voor controle en transport uit de containers te halen.

Sommige verdachten hadden inbrekerswerktuigen bij zich. Bij de aanhoudingen werden enkele tientallen kilo's drugs gevonden.

Agenten hielden donderdag na een achtervolging nog eens twee mannen aan. Omdat ze instructies van agenten negeerden, loste de politie een waarschuwingsschot.

Verder troffen douaniers vrijdag bij een controle van een zwaar beladen bestelwagen nog eens honderden kilo's cocaïne aan. De drie inzittenden, twee Albanezen van 20 en 35 jaar en een 39-jarige Schiedammer, zijn eveneens aangehouden.