Drie van de vijf betrokken agenten hebben disproportioneel geweld gebruikt bij de aanhouding van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark vorig jaar waarvan één ten dele. Twee agenten krijgen voorwaardelijk strafontslag van een jaar en mogen voorlopig niet meer werken.

Paul van Musscher, politiechef Den Haag maakt donderdag de resultaten van een intern onderzoek bekend.

De agent die ten dele teveel geweld had gebruikt en een andere agent die betrokken was bij de arrestatie en nalatig is geweest bij het verlenen van hulp, kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een re-integratietraject. De twee krijgen een schriftelijke berisping. 

Al eerder werd de buitenfunctiestelling van één agent opgeheven omdat hem geen plichtsverzuim werd verweten.

Zuurstofgebrek

Henriquez, een 42-jarige Arubaan, kwam om het leven door zuurstofgebrek, veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. De vijfde agent wordt ook beschuldigd van plichtsverzuim, maar niet in ernstige mate, aldus een intern politieonderzoek dat in oktober is gepresenteerd.

Volgens het onderzoek was het terecht dat Henriquez werd aangehouden. Hij vormde een mogelijke bedreiging voor de omgeving en droeg mogelijk een vuurwapen. "Het geweld dat bij de aanhouding werd verricht, pepperspray, vuisten en een greep om de nek, was echter disproportioneel", aldus Musscher. 

Uitspraak commissaris na onderzoek in zaak Henriquez
Uitspraak commissaris na onderzoek in zaak Henriquez

Ambulance

Toen na de aanhouding bleek dat Henriquez buiten bewust zijn was, werd hij naar het bureau vervoerd. Ook dit was in strijd met de regels, zegt de politiechef. De agenten hadden meteen een ambulance moeten bellen.

Musscher benadrukt dat het niet de intentie van de agenten was om Henriquez zwaar toe te takelen. Ook zegt hij dat de agenten niet eerder een schriftelijke berisping hebben gekregen.

De twee agenten kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een re-integratietraject. Ze moeten dan opnieuw worden getraind en gecertificeerd.

Familie

De familie van Henriquez vindt de straffen te laag. Dat laat hun advocaat Richard Korver weten. Ook vinden zij het niet passen dat enkele agenten nu al weer aan het werk gaan, al is het binnen een politiebureau.

Door niet te wachten op de strafzaak tegen de agenten beïnvloedt de politie volgens de familie de rechtsgang. 

Wapen

Henriquez werd op 27 juni 2015 gearresteerd tijdens het popfestival Night at the Park, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed een dag later aan de verwondingen die werden toegebracht door de agenten.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft donderdag gemeld dat de zaak tegen de twee betrokken agenten die strafrechtelijk worden vervolgd begin april inhoudelijk wordt behandeld. Er zijn vijf zittingsdagen gepland. Dat onderzoek staat los van het onderzoek van de politie.

ACP

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP komen de straffen hard aan. ''Maar de feiten zijn de feiten. De intentie is natuurlijk om ons werk goed te doen. Meestal gaat het goed, maar het probleem bij ons is dat het fataal kan aflopen. Maar dat is natuurlijk nooit de intentie.''