Het cocaïnegebruik in de steden Utrecht en Eindhoven is dit jaar fors toegenomen. Dat meldt het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) dinsdag, naar aanleiding van onderzoek naar drugs in rioolwater. 

In Utrecht werden door de onderzoekers twee keer zoveel cocaïneresten in het riool teruggevonden als vorig jaar. Gemiddeld blijkt per dag een halve kilo coke te worden gebruikt in de stad. In Eindhoven ligt het aantal nog wat hoger.

De stijging van het cocaïnegebruik is opvallend, aangezien in beide steden de afgelopen vijf jaar juist een daling werd waargenomen.

Prijs

Volgens hoogleraar mileuchemie Pim de Voogt ligt een van de mogelijke verklaringen van het gebruik in het feit dat de cocaïneprijs is afgenomen. "Dat zijn berichten die we de laatste tijd op internet zien", aldus De Voogt op Radio 1 Journaal.

"Een tweede reden kan zijn dat er kartelvorming plaats lijkt te vinden in de drugswereld: prijsafspraken tussen handelaren en producenten van cocaïne. We krijgen ook berichten dat door de politie steeds meer cocaïne in beslag wordt genomen."

Amsterdam

Over het cocaïnegebruik in Amsterdam konden de onderzoekers nog niets bekend maken. Vorig jaar werd de hoofdstad door de EMCDDA uitgeroepen tot 'drugsstad' nummer één, met name door groot verbruik van cannabis, MDMA en cocaïne.    

Uit het rioolwateronderzoek blijkt ook dat xtc in Nederland nog steeds in grote mate wordt geconsumeerd, meer dan in andere Europese landen. De drug methamfetamine (crystal meth), veelvuldig gebruikt in de VS, wordt in de Nederlandse steden nog nauwelijks teruggevonden.